Milliárdos korrupciós botrány

Infostart
2007. január 15. 09:40
Újabb fegyverszállítási botrány alakul Nagy-Britanniában, miután kiderült, hogy az ország legnagyobb fegyvergyártója titokban 12 millió dollárt (mintegy 2,4 milliárd forintot) utalt át egy svájci számlára egy tanzániai üzlettel összefüggésben.

Az átutalás egy már önmagában is ellentmondásos üzlet része, amelyben Tanzánia, a világ egyik legszegényebb állama katonai radarrendszert vásárolt.

A 40 millió dolláros (7,9 milliárd forint) üzlet létrejötte után a tanzániai közvetítő cége 400 ezer dollárt kapott a sikeres munkáért, ami még nem lenne különösebben baj, csakhogy 12 millió dollárt, az üzlet értékének 30 százalékát a radarrendszert szállító BAE offshore cége, a Red Diamond tett le titokban egy svájci bankszámlára.

Ez a közvetítő, Sailesh Vithlani személyes kezelésében állt - amit ő el is ismert, a pénz további sorsáról azonban nem árult el semmit, hozzátéve: a brit rendőröknek megadta a szükséges felvilágosítást.

Miniszterek ellenezték

Közben az is kiderült, hogy a 2002-es üzletet a kormány több tagja is ellenezte, Tony Blair miniszterelnök azonban támogatta, így megvalósult. Sailesh Vithlani kiemelte, hogy Tony Blair miniszterelnök jelentős erőket mozgósított az üzlet létrejötte érdekében, noha világos volt, hogy korrupciógyanús.

A nagy összegű csalásokat vizsgáló hivatal (SFO) nagy erőkkel indított vizsgálatot az ügyben. Néhányan megjegyzik, hogy ezt meg is teheti, mivel nemrégen le kellett állítania a szintén korrupciógyanús szaúd-arábiai repülőgép-beszerzések vizsgálatát.