Közös állam vagy elnökbuktatás?

Infostart
2007. január 15. 07:18
Oroszország nemcsak az olaj és a gáz, de más termékek importjának felfüggesztését is kilátásba helyezte Fehéroroszországgal szemben. Moszkva célja az, hogy nagyobb mozgásteret szerezzen nyugati szomszédjánál, akár a fehérorosz elnök megbuktatásával is.

Amíg a gázárvita tartott, Oroszország leállította belorusz cukorimportját, néhány nap alatt kétmilliárd dolláros veszteséget okozva ezzel Minszknek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Deák András, a Teleki László Intézet egyik tudományos főmunkatársa.

Az orosz fél abban érdekelt, hogy olyan területeken gyakoroljon gazdasági nyomást Fehéroroszországra, ahol nem függ tőle, így, ha ezeket feladják, az orosz gazdaság nem szenved károkat. Az ilyen kihívásra a fehéroroszok csak a vezetékek elzárásával válaszolhat - mondta Teleki László Intézet másik tudományos főmunkatársa, Rácz András.

Amíg Alekszandr Lukasenko kiszámítható, addig Moszkva reménykedhet a megállapodásban. Ha azonban a fehérorosz elnök "elszabadult hajóágyúként" viselkedik, akkor az oroszoknak nem marad más választásuk, mint kibuktatni pozíciójából - tette hozzá Rácz András.

A közös állam, szuverenitással

Alekszandr Lukasenko ismét felajánlotta a közös állam meglapítását, hangsúlyozva Fehéroroszország szuverenitását - mondta Rácz András.

Ez már a kilencvenes évek közepe óta húzódik: akkor Lukasenko célja az volt, hogy az akkori elnök, az egészségileg és politikailag is gyenge Borisz Jelcin mellett megszerezhesse a de facto vezetői szerepet - tette hozzá a Teleki László Intézet főmunkatársa.

Vlagyimir Putyin elnöksége alatt a fehérorosz vezető már nem szívesen tenne eleget a javaslatnak, most azonban már Moszkva ragaszkodik a megvalósításhoz. Alekszandr Lukasenko lépésének lényege tehát az orosz belpolitikai nyomás enyhítése volt - mondta Deák András.

A Teleki Intézet főmunkatársa nem gondolja, hogy Vlagyimir Putyin "átmenekülne" egy közös állam elnöki pozíciójába: a moszkvai stratégia lényege szerinte az, hogy valamennyire fellazítsa a centralizált belorusz rendszert és nagyobb mozgásteret alakítson ki magának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást