Életeket mentenek a Vikingek

Infostart
2007. január 13. 09:27
A brit csapatok nagy megelégedéssel használják Afganisztánban a Viking páncélozott csapatszállító harcjárműveket, noha a svéd tervezésű eszközöknek ez az első éles bevetésük. A brit tisztek szerint a járművek már több katona életét is megmentették.

A brit hadsereg az első, amely használja ezt a típust, az ország 108 darabot vásárolt a tengerészgyalogsága számára. A brit katonák - akik nap mint nap heves csatákat vívnak a tálibokkal Afganisztán déli és keleti részén - elismeréssel számoltak be a típus teljesítményéről.

A 24 éves John Westwood például felidézte, hogy egy ellenséges tüzérségi lövedék mindössze két méterre robbant fel tőlük, de a Viking még csak meg sem karcolódott.

A 25 éves Michael Robertson elmondta: sok panaszuk van a kiegészítő fegyverzetre - hol fegyverből van kevés, hol lőszerből - de maga a jármű egyszerűen briliáns.

Sokoldalú jármű

A Viking csapatszállítót a svéd BAE Hagglunds tervezte, a jármű tíz tonnás, de az 5900 köbcentiméteres turbódízel motorja úton így is 80 kilométer/óra sebességet biztosít.

Ami ennél Afganisztánban jóval fontosabb, a Viking nehéz - havas, homokos, mocsaras - terepen is megőrzi mozgékonyságát. A jármű akkor sem kerül bajba, ha az egyik lánctalp megsérül. A páncélos nevéhez méltóan jól tűri a szélsőségeket: mínusz 46 és plusz 49 fok között vethető be.

A jármű gázlóképessége 1,5 méter, ráadásul két perc alatt úszóképessé tehető, vagyis igazi kétéltű harcjárműről van szó. Teljes terhelés esetén is 5 km/h sebességgel úszik.

A Viking hadrafoghatóságának alapvető eleme a légi szállíthatósága: nemcsak a C-130 Hercules repülőkkel, hanem CH-47 Chinook helikopterekkel is szállítható. Sőt: húsz perc alatt két felé lehet választani, ami után a kisebb Merlin helikopterek is képesek a levegőbe emelni.