Afganisztánba utazik Gates

InfoRádió / MTI
2007. január 13. 10:49
Robert Gates amerikai védelmi miniszter rövidesen Afganisztánba utazik, hogy megvizsgálja, milyen eszközökkel lehet véget vetni az erőszaknak, és "erősítse" Hamid Karzai elnök kormányát.

"Az engem foglalkozó kérdések egyike az, hogy mit kell tenni az afganisztáni tendencia megfordítása érdekében, és hogyan lehet támogatni a Karzai-kormányt" - jelentette ki a Pentagon új vezetője a szenátus fegyveres erők bizottsága előtt.

Afganisztánban 2006-ban négyezren haltak meg erőszakos cselekmények következtében: tavaly volt a legtöbb áldozata az erőszaknak a tálib rendszer 2001 novemberében történt megdöntése óta.

A szenátusi meghallgatáson a miniszter úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államoknak nem kell kivonulniuk Irakból, ha kudarcba fulladna George Bush elnöknek a 21 500 újabb katona Irakba küldésére vonatkozó terve.

A terv megvalósításához kötött iraki kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban a védelmi miniszter leszögezte: nem hiszi, hogy az Egyesült Államok nemzeti érdekeit szolgálná, ha közölnék az irakiakkal, "ha nem teszitek ezt meg, kivonulunk".