Szélsőbaloldali csoport vállalta az athéni merényletet

InfoRádió / MTI
2007. január 12. 09:46
Egy szélsőbaloldali csoport vállalta magára az athéni amerikai nagykövetség ellen elkövetett támadást.

Viron Polidorasz görög közrendészeti miniszter az amerikai képviselet épülete előtt bejelentette: névtelen telefonálók a Forradalmi Harc (EA) elnevezésű szervezet nevében vállalták az akciót, de a közlés hitelességét még vizsgálják.

A csoportot a November 17 terrorcsoport felszámolása óta ma Görögországban a legveszélyesebb terrorista szervezetnek tekintik.

Az EA először 2003-ban hallatott magáról egy athéni bíróság elleni merénylettel. 2004-ben, alig három hónappal az athéni olimpiai játékok kezdete előtt egy athéni rendőrőrs volt a célpontjuk.

Tavaly májusban pokolgépet robbantottak Jeórjiosz Vulgarakisz kulturális miniszter, korábbi közrendészeti miniszter háza előtt. Közleményükben akkor azt állították, hogy "ki akarták végezni" a politikust.

Charles Reis amerikai nagykövet közölte: nem kaptak előzetes figyelmeztetést a támadásról.

Ugyancsak a helyszínre sietett Dora Bakojannisz görög külügyminiszter, aki szolidaritásáról biztosította a nagykövetet.

Emlékeztetett arra, hogy a múltban hasonló akciókért "nagyon súlyos erkölcsi, anyagi árat fizetett Görögország, és romlott nemzetközi megítélése is"

Ezért a görög kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőben ezek az esetek ne ismétlődhessenek meg - tette hozzá a külügyminiszter.

Az athéni rendőrség szóvivője közölte: feltehetően "szakértő" hajtotta végre a rakétatámadást és szinte bizonyosra vehető, hogy a robbanófejet egy gépkocsiból lőtték ki.

Az Alfa görög magántelevízió arról számolt be, hogy a nagykövetség épületének homlokzatán egy körülbelül tízszer harminc centiméteres lyuk látható.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a nagykövetségen senki nem sérült meg.