Rádióadót rejtettek a pénzérmékbe a kémek

Infostart
2007. január 12. 09:56
Kémek rejthették az amerikai katonai üzletkötők zsebébe azokat az érméket, amelyekben biztonsági szakértők apró rádióadókat találtak. Azt nem lehet tudni, kiknek gyűjthették az információkat.

2005 októberétől 2006 januárjáig három különböző alkalommal találtak maguknál ilyen érméket olyan katonai megbízottak, akik kényes ügyek miatt Kanadában jártak - áll az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatalának jelentésében.

Biztosat nem lehet tudni, de szakértők valószínűsítik, hogy a katonai technológiával kereskedő amerikai védelmi megbízottak mozgását követték figyelemmel, és Kínának vagy Oroszországnak dolgoztak az érméket elrejtő kémek

Az, hogy kivel és hol találkoztak az üzletkötők, fontos információ lehet a külföldi hírszerző szervezeteknek.

Az érmés módszer trükkös, azonban nem a legbiztosabb módja az adatok megszerzésének, hiszen bármikor előfordulhat, hogy a megfigyelt ügynök továbbadja, amikor vásárol valamit.

Ügyes módszerek

Tavaly egy kínai kém, Ko-Suen Mu beismerte a bíróság előtt, hogy fegyvereket, katonai eszközöket, egy F16-os repülőgépmotort és robotrepülőgépeket akart vásárolni egy amerikai beépített ügynöktől.

A Pentagon több kémügyet is nyilvánosságra hozott jelentésében: az egyik esetben egy ügynöknő elcsábított egy amerikait, hogy megszerezze számítógépes jelszavát.