Új elnöke van Nicaraguának

InfoRádió / MTI
2007. január 11. 06:37
Letette a hivatali esküt Daniel Ortega nicaraguai elnök. Az ünnepségen, amely a tervezettnél két órával később kezdődött az aznap beiktatott venezuelai elnök, Hugo Chávez késése miatt, mintegy 15 külföldi állam- és kormányfő vett részt.

A vendégek között volt Evo Morales bolíviai, Alvaro Uribes kolumbiai és Felipe Calderón mexikói elnök, Fülöp spanyol trónörökös, valamint a Kubai Kommunista Párt politikai bizottságának több tagja.

Az Egyesült Államokat Thomas Shannon latin-amerikai ügyekkel foglalkozó külügyminiszter-helyettes képviselte.

George Bush amerikai elnök, aki mindent megtett Ortega megválasztásának megakadályozásáért, telefonon gratulált az Egyesült Államok egykori "fekete bárányának", és a két ország közötti együttműködést szorgalmazta.

A 61 éves egykori sandinista vezető, aki 1979-ben került először a latin-amerikai ország élére, miután megdöntötte Anastasio Somoza diktátor rendszerét, határozottan változtatott hangnemén a Kuba által támogatott sandinisták és a Washington által finanszírozott kontrák közötti polgárháború évei óta. Jelszava mostanra " béke, szeretet és megbékélés" lett.

A régi-új elnök kilátásba helyezte, hogy szakít az 1990 óta hatalmon lévő neoliberális kormányok gazdaságpolitikájával, hogy szembeszállhasson az 5,4 millió nicaraguait - az ország lakosságának 70 százalékát - sújtó szegénységgel.

Ortega, aki a választási kampányában az éhezés, a szegénység és a korrupció felszámolását ígérte, a szavazatok 37,99 százalékával már az elnökválasztás első fordulójában győzelmet aratott tavaly novemberben.