Szaddam Huszein unokatestvére mindent magára vállalt

InfoRádió / MTI
2007. január 11. 17:29
Beismerte a bíróság előtt Szaddám Huszein egykori iraki elnök unokatestvére, hogy a nyolcvanas évek végén magas rangú tisztségviselőként személyesen adott parancsot falvaik elhagyását megtagadó kurdok kivégzésére.

Haszan al-Madzsid vallomásában azt mondta: személyesen adott utasítást a kormánycsapatoknak arra, hogy mindenkit fogjanak el, akiket a zárt övezetté nyilvánított és kiürített kurd falvakban megtalálnak, majd kihallgatásukat követően végezzék ki őket.

Szaddám Huszein egykori iraki elnök unokatestvére hozzátette, hogy őt terheli a felelősség a kitelepítésekért is, amelyekről a katonai főparancsnokság vagy a Baasz Párt vezetőségének megkérdezése nélkül egyedül döntött.

Az iraki csapatok 1987-1988-ban - az Irak és Irán közötti háború idején - 180 ezer észak-iraki kurd életét oltották ki az Anfal nevű hadműveletben.

Szaddám Huszein és a Baasz párt négy másik tisztviselője szintén vádlottként szerepelt ebben a perben. A volt elnököt december 30-án egy másik ügyben emberiesség elleni bűnök elkövetése miatt végezték ki.