Nézzen be titkos katonai bázisokra - képgaléria!

Infostart
2007. január 11. 05:48
Ami néhány éve még az ellenséges országok katonai felderítése számára is szinte lehetetlen küldetés volt, ma már mindenki számára elérhető: a Google Earth révén a világ bármely területére ránézhetünk - akár az orosz katonai bázisokra is.

Oroszország murmanszki régiója egyike a világ legmilitarizáltabb területeinek, köszönhetően a hidegháború örökségének. Itt találhatók az Északi Flotta legfontosabb kikötői, továbbá számos repülőtér és rakétaindító bázis.

A hidegháború idején a területet nem közelíthette meg egyetlen nyugati felderítőgép sem a megsemmisülés kockázata nélkül, az akár méteres pontosságú képeket adó műholdak korszakában azonban ez gyökeresen megváltozott.

Az interneten is elérhető képek ugyan nem ennyire részletesek, de az érdeklődők számára így is nagyon érdekesek.

A képgaléria harmadik képén részben látható Poljarnij kikötője Hollywoodot is meghódította - innen indult útjára a tengeralattjáró a Vadászat a Vörös Októberre című filmben.

A negyedik képen balról a hatodik hajó a Kirov atommeghajtású rakétás cirkáló, az Északi Flotta legnagyobb felszíni egysége.

Tengeralattjárók szinte minden mennyiségben vannak ezekben a jól felszerelt kikötőkben, itt állomásoznak egyebek mellett a világ legnagyobb tengeralattjárói, a Tájfun osztály egységei is.