Az ország, ahol szinte mindenkinek van fegyvere

InfoRádió / MTI
2007. január 10. 10:58
Ali Mohamed Gedi szomáliai ideiglenes kormányfő dekrétumot adott ki, amelyben felszólítja az ország valamennyi fegyveres milíciáját: jelentkezzenek a kormányerők katonai és rendőri kiképző táboraiban - közölte szerdán a mogadishui kormány szóvivője.

A szóvivő szerint azoknak, akik "nem felelnek meg a biztonsági erők igényeinek", azoknak más képzést ajánlanak fel.

Közben az amerikai légierő szerdán újabb támadást hajtott végre Szomália déli része ellen.

A szóvivő nem volt hajlandó kommentálni a támadást, amelynek célpontjai állítólag al-Kaida kapcsolatokkal rendelkező iszlám harcosok voltak. Az amerikai légitámadásnak legalább 19 civil áldozata volt.

Kedden az amerikai légierő már hajtott végre hasonló támadást a terület ellen, az al-Kaida terrorista hálózattal kapcsolatban álló iszlám harcosok jelenlétének indoklásával.

Mindenkinek van fegyvere

Szomáliában, ahol 1991 óta polgárháború folyik, nagyon sokan viselnek fegyvert, szolgálataikat a legkülönbözőbb körök veszik igénybe a klánfőnököktől a kereskedőkig.

A kormány, miután elűzte Mogadishuból az iszlám bíróságok milíciáit, igyekszik a fegyveres csoportokat a stabilitás érdekében leszerelni, mindenekelőtt a fővárosban. Ugyanakkor a hatóságok egyelőre lemondtak az erőszakos lefegyverzés tervéről.

A szomáliai kormányfő-helyettes közben arról beszélt, hogy különleges amerikai erők szárazföldi bevetését szeretné hazájában, amelynek segítségével ki lehetne űzni az országból az al-Kaida terrorszervezet még megmaradt embereit.

Hussein Aidid egy szerdai nyilatkozatában hangoztatta: ez az egyetlen mód arra, hogy megöljék vagy elfogják a többi al-Kaidás terroristát. Az amerikaiaknak meg van a szakértelmük és a megfelelő felszerelésük, hogy elfogják ezeket az embereket.

Etiópia kivonul

Közben az etiópiai kormány befejezte szomáliai küldetését, és felszámolta a terrorcsoportok jelentette veszélyt szomszédjánál, Szomáliában - közölte szerdán Berhan Hailu etióp tájékoztatási miniszter.

Az etióp hadsereg decemberben az átmeneti szomáliai kormány hadseregével együtt vette fel a küzdelmet az iszlámista fegyveresek ellen. A politikus kijelentette: országa teljes mértékben teljesítette feladatát, megszüntette a veszélyt, amely a terrorcsoportok részéről fenyegette Etiópiát.