Merkel is reklamál az oroszoknál

InfoRádió / MTI
2007. január 9. 11:01
A szállítási szerződések betartására és az ezzel kapcsolatos jogbiztonságra figyelmeztette Oroszországot Angela Merkel német kancellár kedden.

A Moszkva és Minszk közötti vita következményeként az orosz kőolajszállítások szüneteltetése Németországot is sújtja: az ország az olajszükséglete csaknem 40 százalékát orosz forrásból fedezi, és ennek tekintélyes része a Barátság-kőolajvezetéken érkezik.

Ez indította Merkel kancellárt arra, hogy televíziós nyilatkozatában rendkívül határozott hangon sürgesse Moszkvát szerződéses kötelezettségeinek betartására. Hasonló felhívást intézett a kancellár Fehéroroszországhoz is, hangoztatva, hogy mindez a tranzitországokra is vonatkozik.

Angela Merkel utalt arra, hogy a kérdést szóba kívánja hozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett, moszkvai találkozóján, január vége felé. Hangsúlyozta egyúttal: az Európai Unió soros elnökeként - a történtek nyomán - még határozottabban törekszik majd arra, hogy az unió az energiaszállítások vonatkozásában együttműködési megállapodást kössön Moszkvával.

A német kancellár egyszersmind megerősítette: az orosz olajszállítások szüneteltetése miatt Németország energiaellátása nem került veszélybe. Ám hangsúlyozta: a blokád egyértelműen bizonyítja, hogy Németország nem függhet egyoldalúan egy energiaszállítótól.