Hugo Chavez: irány a szocializmus!

InfoRádió / MTI
2007. január 9. 17:23
Hugo Chavez venezuelai elnök, most már nemcsak az olajipari vállalatok, hanem az áram- és távközlési szolgáltatók államosítását is kilátásba helyezte, jelezve, hogy az ország a szocializmus felé halad. A caracasi tőzsde a héten gyakorlatilag összeomlott.

Legutóbbi televíziós nyilatkozatában az elnök úgy fogalmazott, hogy mindent államosítanak majd, ami magánosításra került azokban az ágazatokban, amelyek általában és stratégiailag fontosak.

A keddi jelentések szerint az államosítás keményen érinti majd a Caracasi Elektromos Művek amerikai többségi tulajdonosát, az AES virginiai vállalatot, mint érintette a Verizon céget, amely még 28,5 százalékban birtokolja a CANTV nemzeti távközlési társaságot.

Ez utóbbi árfolyama a caracasi tőzsdén 20 százalékot esett, kereskedelmét felfüggesztették. A részvény a tőzsdeindexben mintegy ötödrésznyi súlyt képvisel.

Tavaly Chavez már beígérte venezuelai résztulajdonú vegyes társaságba vonását olyan nagy nemzetközi olajtársaságoknak, mint többek között az Exxon, a BP, a Chevron és a Total.