Szexbotrány a csehországi huszita egyházban

InfoRádió / MTI
2007. január 8. 11:23
Hatalmas botrány tört ki a csehországi huszita egyházban, miután kiderült, hogy az egyház prágai püspöke szexuális ajánlatokat tett egy fiatal férfinak, akinek börtönbüntetése letöltése után segített beilleszkedni a civil életbe.

Szexbotrány tört ki a csehországi huszita egyházban, amikor kiderült, hogy Karel Bican prágai püspök szexuális ajánlatokat tett egy fiatal férfinak. A papok és a hívők egy része ezért azt követeli, hogy az egyházi vezető távozzon hivatalából - közölte hétfőn a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.

Az 55 éves huszita püspök nős, és egyházának szabályai tiltják a házasságon kívüli szexuális kapcsolatokat.

Karel Bican és a 27 éves férfi, aki zsarolás miatt került a rács mögé, a börtön káplánján keresztül ismerkedtek meg. Miután a fiatal férfi kiszabadult, a püspök pénzzel segítette, és munkát szerzett neki. A püspök később szerelmet vallott a fiatalembernek, aki felvette kettejük telefonbeszélgetéseit, hogy bizonyíték legyen a kezében.

A püspöki szerelmi vallomások egy része már karácsony előtt megjelent a Tyden című cseh társadalompolitikai hetilapban, amely az ügyet először szellőztette meg a nyilvánosság előtt. Karel Bican először tagadott, majd beismerő vallomást tett.

Az ügy érdekessége, hogy a múltban éppen a prágai püspök volt az, aki élesen bírálta a huszita egyház pátriárkáját (legfelsőbb elöljáróját), Jan Schwarzot házasságon kívüli szexuális kapcsolatáért, és követelte lemondását.

Tomás Butta, az új pátriárka felkérte Karel Bicant, hogy önként távozzon a püspöki székből. Az azonban erre egyelőre nem hajlandó, mert prágai hívei karácsonykor bizalmat szavaztak neki.

A Csehszlovák Huszita Egyház 1920-ban alakult, s ideológiája Husz János tanain alapszik. Ma mintegy 90 ezer hívővel a harmadik legnagyobb csehországi egyház. Hívei közé tartozik a cseh államfő, Václav Klaus is.