Az iraki kivégzések leállítását követelte a Human Rights Watch

InfoRádió / MTI
2007. január 8. 09:10
Az iraki kivégzések leállítását követelte a bagdadi kormánytól a Human Rights Watch, amely megkérdőjelezte, hogy az iraki vezetés tiszteletben kívánja-e tartani az emberi jogokat.

A nemzetközi emberjogi szervezet szerint a volt iraki diktátor felakasztásáról készült felvételek megrázták a világot, egyben megkérdőjelezték azt, hogy az iraki kormány tiszteletben kívánja-e tartani az emberi jogok betartására vállalt kötelezettségeit.

Az emberiességi bűnök miatt november 5-én kötél általi halálra ítélt Szaddám Huszeint tavaly december 30-án végezték ki a muzulmán áldozati ünnep első napján egy bagdadi laktanyában.

Két vádlott-társát, Barzán at-Tikríti egykori titkosszolgálati vezetőt, és Avad al-Bandart, a forradalmi bíróság volt vezető bíráját Szaddám Huszeinnel együtt ítélték halálra: mindhármukat bűnösnek találták a 148 dudzsaili síita lakos meggyilkolásában.

Kivégzésüket ugyanarra a napra tervezték, mint Szaddám Huszeinét, de azt az utolsó pillanatban elhalasztották. Az iraki kormány szóvivője tegnap bejelentette, hogy a kivégzést még ezen a héten végrehajtják végre.