Megfeleznék Õfelsége hadiflottáját

Infostart
2007. január 6. 08:10
Óriási felháborodást okozott a brit haditengerészet tisztjei körében a kormány terve, amely szerint számos hajót kivonnának a hadrendből. A legradikálisabb elképzelés szerint megfeleznék a hadihajók számát, és számos építését törölnék.

A Királyi Haditengerészet rangidős tisztjei attól tartanak, hogy ha megvalósulnak a Védelmi Minisztérium 250 millió font megtakarítását előirányzó tervei, akkor az ország egykor hatalmas flottája - amely mindkét világháború megnyerésében fontos szerepet játszott - partvédelmi erővé degradálódik.

Az elképzelések szerint 13 hadihajót tartalékállományba helyeznének, amelyből csak 18 hónapos felkészítéssel lehet ezeket ismét hadrendbe állítani.

Emellett a Daily Telegraph című lap hat olyan hadihajóról is tudomást szerzett, amelyeket végleg kivonnának a szolgálatból. Ezek a 22-es osztályba tartozó Cumberland, Chatham, Cornwall és Campbeltown fregattok, valamint a 42-es osztályba tartozó Southamptom és Exeter rombolók.

Ha ez még mindig nem lenne elég, könnyen elképzelhető, hogy a flotta három repülőgép-hordozójának egyikét, az osztály névadójának számító Invincible-t is nyugdíjazzák, akárcsak Brambleleaf és Oakleaf tankereket.

A haditengerészet három fő bázisának egyikének is a bezárás lehet a sorsa, a szakemberek szerint a Portsmouth-i parancsnokságot fenyegeti a leginkább ez a veszély.

Újabb csapást jelenthet, hogy egyszerűen törlik két új repülőgép-hordozó még 1998-ban megígért beszerzését, és a nyolc darab megrendelt 45-ös osztályú légvédelmi rombolóból is csak hat darabot szállítanak majd le.A flotta tisztjei ugyanakkor már így is a fejüket fogják, mint mondják, a jelenlegi állomány sem elég a terrorizmus és a kalózok elleni küzdelemhez. A flotta hangulata ettől függetlenül is nagyon rossz a rendkívül hosszú küldetések, a gyenge fizetések és a haditechnika gyakori meghibásodásai miatt.

A tisztek elkeseredettségét jól érzékelteti, hogy egyikük így fakadt ki: már a hollandoknak is jobb flottájuk van, mint nekünk! (Az angol-holland tengeri vetélkedésnek évszázados hagyományai vannak.) Arról nem is beszélve, hogy a franciák is egy új hordozó építését tervezik.

Védelmi szakértők szerint a Királyi Haditengerészet már most sem tudna egy olyan akciót kivitelezni, mint amikor 1982-ben visszafoglalták a Falkland-szigeteket Argentínától.

Ha a fent vázolt tervek megvalósulnak, a brit flottának mindössze 25 hadihajója marad, ezzel a mennyiséggel pedig már aligha vehet részt az olyan missziókban, mint például a drogcsempészet elleni küzdelem.

A Védelmi Minisztérium cáfolta, hogy csökkenteni akarnák a fregattok és a rombolók számát, de elismerte, hogy a védelmi kapacitások rutinszerű átnézése folyamatban van. A döntéseket várhatóan februárban jelentik be.