Euróval drágább az élet

Infostart
2007. január 6. 06:21
Az euróra való, egyébként zavartalan áttérés Szlovéniában is az árak emelkedését hozta. Annak ellenére, hogy egy felmérés szerint a szlovénok kétharmada szívesen fogadta az új pénznemet, sokan panaszkodnak, amiért drágul az élet.

A 2004-ben uniós taggá váló államok közül Szlovénia az első, amely január elsejével csatlakozott az euróövezethez. A szlovének nagy része örül a tolárt váltó új pénznemnek, mert úgy érzik, ezzel a lépéssel fejeződik be valódi EU-integrációjuk.

Az áttéréssel együtt járó áremelkedésért azonban már sokkal kevésbé lelkesednek: az év első munkanapja, január 3-a óta több mint félszáz bejelentés érkezett a fogyasztóvédelmi szervezetekhez arról, mely boltok milyen termékei kerülnek többe, mint azelőtt.

"Drágult a tea, a kávé, és a vendéglátóhelyek is országszerte emelték áraikat" - mondta a Szlovéniai Fogyasztók Egyesületének képviselője. A hírek szerint parkolási díjakat, egyes újságokat is indokolatlanul felkerekítették.

Simán megy az átállás

Az euróra való átállás gyorsan és zavaroktól mentesen folyik a brüsszeli bizottság értékelése szerint.

A bizottság szóvivője közölte: a forgalomban lévő tolár mennyiségnek már csaknem 40 százalékát kivonták a forgalomból. A szlovén központi bank közlése szerint csütörtök estére a készpénzfizetések 54 százalékát már euróban intézték, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a szlovén polgárok 39 százalékának már csak euró bankjegye volt.

Az országban január közepéig még forgalomban marad a tolár, de a brüsszeli bizottság szóvivője szerint annak forgalmazása jóval hamarabb meg fog szűnni.