Óriáskárpótlás a papok áldozatainak

Infostart
2007. január 5. 07:28
Hatalmas kártérítés megfizetésébe egyezett bele az egyik amerikai katolikus egyházkerület a papok által elkövetett zaklatások kompenzálására.

A Washington Államban tevékenykedő egyházkerület 90 ezer katolikus hívőt szolgál. Az AP jelentése szerint az egyházkerület egyetért azzal, hogy legalább 48 millió dollárt, azaz több mint 9 milliárd forintot fizet.

Gregg W. Zive szövetségi csődbíró közölte: a megállapodásba foglalták azt is, hogy az egyházkerület miként tesz majd eleget a jövőben beérkező esetleges igényeknek is.

Hozzátette: az egyezség szerint a pénzt egyházi javak eladásából, valamint biztosítótársaságok, illetve katolikus csoportok és egyházközségek hozzájárulásából gyűjtik össze.

A megegyezést még az áldozatoknak és más csődbíróknak is helyben kell hagyniuk.

Los Angelesben még többet fizettek

Tavaly decemberben a legnagyobb amerikai katolikus egyházkerület már beleegyezett abba, hogy 60 millió dollárt, vagyis több mint 11 milliárd forintot fizet a zaklatások kárpótlásaként. A Los Angeles-i főegyházmegyét 45 ügy érinti a folyamatban lévő 500-ból.

Ez volt az amerikai katolikus egyház egyik "legdrágább megállapodása" azóta, hogy 2002-ben kipattant az Egyesült Államokban a papok által elkövetett szexuális zaklatások botránya.

Egy 2004-es jelentés szerint több mint négyezer római katolikus lelkészt vádoltak meg szexuális zaklatással az elmúlt ötven évben.