Marad a dupla főváros

Infostart
2007. január 5. 05:16
A német adófizetőknek eddig 200 millió eurójába került, hogy a politikai vezetők nem tudtak végérvényesen megválni az egykori fővárostól, Bonntól, és a minisztériumi alkalmazottak egy része már 16 éve ingázik Berlin és Bonn között.

Németország újraegyesítését követően az akkori kancellár, Helmut Kohl ígéretet tett arra, hogy csak fokozatosan építik le Bonn főváros szerepét.

A minisztériumi dolgozók ezt követően kialakult, Berlin és Bonn közötti ingázása ellen, a napokban Alsó-Szászország, valamint Szász-Anhalt miniszterelnöke is felemelte a szavát.

Christian Wulff és Wolfgang Böhmer egybehangzóan a milliókat felemésztő fonák helyzet haladéktalan megszüntetését követelte.

A politikusok hangsúlyozták: tarthatatlan, hogy 16 évvel Németország újraegyesülése után két városban székeljenek a minisztériumok, tisztviselők állami költségen két helyen lakjanak, feladataik végzésére pedig hol repülőn, hol autón, hol pedig vonaton ingázzanak Berlin és Bonn között.

A két tartományi kormányfő szerint az általános takarékosság idején kész botrány, hogy a minisztériumi alkalmazottak évente legalább 11 millió eurót költenek közlekedésre a régi és az új főváros között.

A tiltakozás azonban pusztába kiáltott szónak tűnik, mert éppen a közelmúltban jelentették be Bonnban, hogy az esztendő végére elkészül az Egészségügyi Minisztérium posztmodern stílusban tervezett épülete a Rajna partján.

Bonn végérvényes detronizálásához a törvényhozás kétharmados többségének támogatására lenne szükség, erre viszont a jelek szerint nem sok kilátás van, mert sok képviselőnek határozottan jól jön az ingázás lehetősége.