Magyarázkodik az ENSZ

Infostart
2007. január 4. 18:35
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította az iraki hatóságokat, hogy ne végezzék ki Szaddám Huszein két egykori munkatársát, akiket novemberben a volt iraki diktátorral együtt ítéltek halálra. Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő szerint a szervezet jogi főbiztosa csupán az ENSZ dél-koreai főtitkárának korábbi hibáját kívánta kijavítani.

Az ENSZ új főtitkára, a dél-koreai Ban Ki Mun január 1-jén foglalta el hivatalát. A politikus első nyilatkozatában a halálbüntetés mellett szólt, és ez Nógrádi György szerint nem volt szerencsés.

Bár Dél-Korea egyike annak a 68 államnak, ahol érvényben van a halálbüntetés, az ENSZ hivatalos álláspontja a halálbüntetés ellenes.
A jogi főbiztos most ezt az álláspontot fejezte ki.

A biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban elmondta azt is, hogy jelenleg vizsgálódnak Irakban Szaddám Huszein kivégzése kapcsán.

A volt elnök bűnösségéhez nem fér kétség, a kivégzés módját az iszlám világ, Európa és a világ jelentős része azonban elutasítja.

Az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy fontolgatja lemondását a per miatt.

A rosszul sikerült kivégzés miatt mélypontra került a síita-szunnita együttműködés, és kérdéseket vethet fel a másik két vezető halálbüntetésének azonnali végrehajtása is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást