Kezdődik Bush vesszőfutása

InfoRádió / MTI
2007. január 4. 20:04
Elsőként a törvényhozási korrupció visszaszorításáról tervez elfogadni új szabályozást az Egyesült Államok új összetételű, demokrata többségű kongresszusa, amely csütörtökön tartotta első ülését.

"Történelmet csinálunk, megváltoztatjuk az irányt, amerre az ország tart" - mondta a kaliforniai Nancy Pelosi, aki az amerikai képviselőház történetében az első női elnök.

Nemcsak a kongresszus, hanem az amerikai nők számára is történelmi pillanat ez, amelyre "több mint 200 éve vártunk" - hangsúlyozta beiktatásakor.

A novemberi félidős kongresszusi választásokon győzelmet szerzett demokratáknak nagyobb mozgásterük lesz a képviselőházban, ahol 31 fős többségbe kerültek, mint a szenátusban, ahol mindössze két demokrata elkötelezettségű független képviselő biztosít számukra szavazattöbbséget.

Az alsóházi demokraták, akik 12 év óta első ízben kerültek többségbe, a pártvezetők megfogalmazása szerint mintegy a választók akaratát közvetítve etikai reform meghirdetésével akarnak új hangot megütni a 110. amerikai kongresszus munkájának kezdetén.

A 66 éves Nancy Pelosi úgy fogalmazott: a 2006-os választásokon az amerikaiak azt üzenték, új irányra van szüksége az országnak. Az előző republikánus többségű "aukciós házat" újra képviselőházzá alakítjuk, véget vetünk a "korrupciós kultúrának".

A képviselők a jövőben nem fogadhatnak el ajándékokat, de még ebédmeghívást sem a lobbistáktól, a különféle nyomásgyakorló érdekcsoportoktól, és csak a parlament etikai bizottságának előzetes jóváhagyásával vehetnek majd részt "külső csoportok" által finanszírozott utazásokon.

A hálás lobbisták eddig legfeljebb 50 dolláros figyelmességekkel meglephették a képviselőket, ezentúl ez is tilos lesz. A parlament tagjai nem juthatnak hozzá a jövőben profi kosárlabda- vagy jéghokimeccs-jegyekhez sem 49 dolláros ajándékáron.

A demokraták a nyitott kormányzás jegyében véget akarnak vetni az előző kongresszust megrázó megvesztegetési botrányoknak, és ennek érdekében külön testületet hoznak létre a szigorú etikai szabályok betartatására. Bár sok új tilalom lép életbe, az új szabályozás bizonyos tevékenységeket inkább a nyilvánosság erejével tervez visszaszorítani.

A képviselők például ellátogathatnak egzotikus helyekre, csak magyarázattal kell szolgálniuk, ki és miért fedezte az utazás költségeit. Benyújthatnak egyes érdekcsoportokat szolgáló törvényjavaslatokat is, de az eddig rejtve maradt háttérkapcsolatokat mindenki számára láthatóvá kell tenniük.

"Azt szeretnénk, hogy a törvényhozás a tisztességről szóljon" - mondta Steny Hoyer, a képviselőházi demokrata többség vezetője.

A demokraták első száznapos "villámtörvényhozási" akciójuk során több más területen is újítani szeretnének, mindenekelőtt azokban a kérdésekben, amelyekben a korábbi republikánus többség sorra megakadályozta kezdeményezéseiket.

Meg szeretnék emelni a minimálbért és csökkenteni tervezik a diákhitelek kamatait. El akarják érni, hogy a receptre vásárolható gyógyszerekhez az idősek olcsóbban juthassanak hozzá, és meg akarják növelni a őssejtkutatásokra fordítandó központi támogatásokat.

Csökkenteni akarják az olajcégeknek nyújtott szövetségi támogatásokat és szigorúbb végrehajtást követelnek a terrorellenes intézkedések terén.

A demokraták végül, de nem utolsósorban abban a kérdésben is haladást akarnak elérni, amely tulajdonképpen hatalomra segítette őket: meg akarják találni Amerika számára a kiutat Irakból. Ennek érdekében már a jövő héten megkezdődnek a háborúval kapcsolatos meghallgatások.

Az új összetételű kongresszus első ülésnapján mind a republikánus, mind a demokrata képviselők és szenátorok a kétpárti együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

"Erőfeszítéseink kétpárti alapon, nyílt hangnemben fogják szolgálni az amerikai nép gondjainak megoldását" - fogalmazott a nevadai Harry Reid, az új szenátusi demokrata többség vezetője.

A 233-202-es arányban demokrata többségű képviselőház, illetve a 51-49-es demokrata szavazattöbbségű szenátus megalakulásával új fejezet nyílik George Bush elnökségében is: hátralevő két hivatali évét ellenzéki irányítású kongresszus "mellett" kell kitöltenie.