Õrizetben van, aki lefilmezte Szaddám Huszein halálát

InfoRádió / MTI
2007. január 3. 19:15
Õrizetbe vették azt a személyt, aki mobiltelefonjával lefilmezte Szaddám Huszein kivégzését. Az iraki kormány szerint a felvétellel ellentétet akartak szítani a síiták és a szunniták közt.

Az iraki televízió által bemutatott hivatalos felvételnek nem volt hangja, és nem mutatta a néhai diktátor tényleges halálát. A valószínűleg a kivégzést felügyelő egyik tisztviselő által, mobiltelefonnal készített képek tanúsága szerint a jelenlévők gúnyolódtak Szaddám Huszeinnel.

A felvételt az al-Dzsazíra arab hírtévé mutatta be, és felkerült az internetre is.

A videókészítő kilétének megállapítására Núri al-Máliki kormányfő vizsgálatot rendelt el, bár a jelenlévők közül csupán kettőnél - két magas rangú kormányilletékesnél - volt mobiltelefon. Amerikaiak nem voltak jelen az akasztásnál.

Nem lehet tudni, ki videózott


Az iraki kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette: a felvétel kiszivárogtatójának célja az volt, hogy ártson a nemzeti megbékélésnek és ellentétet szítson a síiták és a szunniták között, és azt állította, a helyszínen kívülállók is voltak.

Ezzel szemben a New York Times szerdán azt írta, hogy hogy Munkisz al-Farún iraki ügyész azt közölte az újsággal, Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági tanácsadó egyike volt annak a két embernek, aki mobiltelefonjával felvételt készített az akasztáson. Az ügyész később kijelentette: nem vádolja semmivel a nemzetbiztonsági tanácsadót.

Kivégzik a bűntársakat is


Csütörtök hajnalban valószínűleg felakasztják a volt iraki diktátor két bűntárság is, akiket - Szaddám Huszeinhez hasonlóan - a dudzsaili mészárlás ügyében ítélték halálra.

Az al-Arabíja tévéállomás szerint Szaddám féltestvérét, Barzán at-Tikríti egykori titkosszolgálati vezetőt és Avad al-Bandart, a forradalmi bíróság volt vezető bíráját végzik ki.