Alapvető személycserék a vezetésben

InfoRádió / MTI
2007. január 3. 14:51
XVI. Benedek pápa új személyeket akar kinevezni az olasz püspöki kar, a vatikáni bank, valamint a Szentszék lapja, a L'Osservatore Romano élére - írja az Il Sole 24 Ore című olasz lap. A Római Kúria posztjain már 2006-ban is voltak változások.

A püspöki kar elnöke, Camillo Ruini bíboros, az utóbbi hónapokban több ízben állást foglalt politikai és társadalmi kérdésekben: kritizálta az olasz politikai elitet, vitát robbantva ki arról, milyen mértékben avatkozhat be az egyház a napi politikába.

Camillo Ruini helyére Angelo Scola kerülhet, aki tehetségét a vallások közötti párbeszéd előmozdításában bizonyította.

Változás a vatikáni lap élén is

A Vatikán bankjának élére, amelynek immár 17 éve Angelo Caloja az elnöke, meglepetésre a német jegybank egykori vezetője, Hans Tietmeyer kerülhet, de esélyesként nevezték meg Lelio Scalettivel, a Vatikán bankjának jelenlegi vezérigazgatóját is.

A Szentszék "pénzügyminiszterének" posztjára is új személy kerülhet: Sergio Sebastianira nyugdíjazás vár, a helyét várhatóan eddigi helyettese, Leonardo Sandri püspök foglalja majd el.

Személycsere várható a Vatikán hivatalos újsága, a L'Osservatore Romano élén is. Huszonkét évi főszerkesztői tevékenység után várhatóan leváltja a pápa Mario Agnest, kiszivárgott hírek szerint utóda egy jezsuita páter, Gianpaolo Salvini lesz.