Az év kihívása: a klímaváltozás elleni küzdelem

Infostart
2007. január 2. 05:27
A klímaváltozás elleni küzdelem lesz 2007. egyik legfontosabb nemzetközi kihívása - olvasható az Economist kiadványában, amely "A világ 2007-ben címmel" az új esztendő globális tendenciáit gyűjti csokorba.

Riasztó megállapításokat tesz 2007-es jelentésében az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága - jósolja Emma Duncan, az Economist szerzője.

Emlékeztet, hogy a sarki jégtakaró 2004-ben és 2005-ben 14 százalékkal zsugorodott, és ez a folyamat felgyorsult.

A világ 2007-ben című kiadványban közölt elemzés szerint az éghajlatváltozás tudományának fejlődése miatt növekszik a politikusokra irányuló nyomás.

A üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátója az Amerikai Egyesült Államok. Ám ez az ország és Ausztrália még mindig nem ratifikálta a károsanyag-kibocsátás korlátozására vonatkozó kiotói egyezményt.

A szerző szerint egyértelmű, hogy nem a fejlődő, hanem a fejlett államok hibáztathatók az üvegházhatást okozó gázok felszaporodásáért, tehát közvetve és részben a klímaváltozás egyes hatásaiért is. Hozzáteszi, hogy Kína a következő évtizedben még az Egyesült Államokat is megelőzi a károsanyag-kibocsátásban, de India is gyorsan felzárkózik.

A prognózis szerint 2007-ben ezek az országok végre ráébrednek a klímaváltozás jelentette gondokra.

Az Egyesült Állomokban most már nem csak a demokraták, hanem több republikánus is korlátozná a légszennyezést. Kaliforniában például Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó javaslatára a kyotói egyezmény szellemében törvénnyel korlátozták a szén-dioxid kibocsátást.

Az üzleti világ is támogatja a szigorúbb szabályozást, hiszen a befektetők abban reménykednek, hogy ez új gazdasági ágakat alapoz meg.

Mindezek alapján valószínű, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos törvényjavaslatok egyre több támogatást kapnak az amerikai kongresszusban. Egyre nagyobb annak a lehetősége, hogy Amerika korlátozza a szén-dioxid kibocsátást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást