Rémhírek, botrányok, bajkeverők: az EU 2006-ban

Infostart
2006. december 28. 11:18
Putyin vacsorája, Chirac intelmei, Belgium kettészakadása - mind az Európai Unió elmúlt esztendejének egy-egy jelentős, mosolyfakasztó jelenete. Az InfoRádió és a BruxInfo áttekintette, hogy mik voltak a 2006-os év uniós "legjei".
2006 legnagyobb kudarca: Magyarország és Litvánia!

Az őszi magyarországi zavargások felkészületlenül érték az Európai Uniót, amely meglehetősen értetlenül állt a történtek előtt. Litvánia pedig csalódott lehet, mert - a várakozásokkal ellentétben - mégsem tudja bevezetni az eurót január elsejétől.

2006 legnagyobb sikere: transzparencia!

2006-ban nagyobb lett az átláthatóság az uniós döntéshozatalban: idéntől - bár kevesen érdeklődnek felőle - már az Interneten élőben közvetítik az Európai Parlament és a miniszteri tanács üléseit. Ezen kívül 2008-tól nyilvános lesz az uniós támogatások kedvezményezettjeinek neve.

2006 legnagyobb rémhíre: Belgium kettészakadása!

A francia nyelvű belga állami televízió a decemberi uniós csúcstalálkozó előestéjén egy komplett fiktív műsort szentelt annak, hogy beszámoljon Flandria, Belgium északi régiójának függetlenné válásáról.

Ami érdekes, hogy a francia ajkúak 90%-a el is hitte a hírt, és csak akkor ocsúdott fel, amikor közölték, hogy "hölgyeim és uraim, ez csak egy fikció volt, csak azt mutattuk meg Önöknek, hogy erre is sor kerülhet, és ebben az esetben ilyen kellemetlenségekkel kellene szembenézniük".

2006 legmeghökkentőbb javaslata: Jacques Chirac ötlete!

A francia elnök azt javasolta Angela Merkel német kancellárnak, hogy a január elsején kezdődő német uniós soros elnökség során vezesse be a csúcstalálkozókon a 3 perces felszólalási időkeretet, és ha egy állam- vagy kormányfő túllépi a megszabott időt, Merkel egyszerűen csengesse őt le.2006 legnagyobb tévedése: Putyin Finnországban!

Az orosz elnök minden bizonnyal gúnyosnak ítélte azt, hogy a finn soros elnökség díszvendégként meghívta az októberi lahtii csúcstalálkozóra, mivel ősszel meglehetősen fagyos volt Oroszország és az EU viszonya.

Bár a gesztus őszinte volt, Putyin megjegyzést tett több állami vezetőre. Romano Prodi olasz miniszterelnöknek azt mondta, hogy a maffia nem Oroszországból származik, az Európai Parlament katalán elnökének, Joseph Borrellnek pedig azt hányta a szemére, hogy korrupt polgármesterek nemcsak Oroszországban, hanem Spanyolországban is vannak.

2006 legnagyobb bajkeverője: Lengyelország!

A friss EU-tag az év elején utolsóként adta be a derekát az áfavitában, nemrégiben vétójukkal megbénították az Európa Unió és Oroszország közötti együttműködési tárgyalásokat, az országot irányító Lech és Jaroslaw Kaczynsky pedig a német kormány közbenjárást kérte amiatt, hogy egy német lap két krumplihoz hasonlította a testvérpárt.

2006 feketebáránya: Günther Verheugen!

Az Európai Bizottság vállalkozásért és iparért felelős tagja szerint a 18 ezer nem választott európai bürokrata pökhendi, visszaél saját hatalmával, és egyre több jogkört igyekszik magához venni a választott biztosoktól. Majd a volt bővítési biztos az év vége felé botrányt váltott ki azzal, hogy saját élettársát tette meg kabinetfőnökének. Ezek után csak hab volt a tortán, hogy december elején a fotósok meztelenül kapták lencsevégre egy nudistastrandon.

2006 legnagyobb áttörése: az ír golfozónők egyenjogúsága!

A szabadságjogokra oly büszke Európa az ír golfklubok uniós szabályozásával is bizonyítja, hogy a nőket ugyanúgy kezeli, mint a férfiakat. Az év elején meghozott, de csak jövő decemberben életbelépő szabály szerint a vegyes golfklubok nem diszkriminálhatják tovább a női játékosokat, eddig ugyanis előfordult, hogy a vegyes klubok vezetőségébe nem kerülhetett nő, a nők nem játszhattak annyi ideig, mint a férfiak, és nem léphettek be a férfiaknak fenntartott bárba!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást