Most a németek és lengyelek gázellátása került veszélybe

Infostart
2006. december 27. 12:40
Fehéroroszország nem tudott megegyezni a Gazprommal a jövő évi gázárakról, ami a tavalyi orosz-ukrán gázháborúhoz hasonló konfliktust ígér. Ezúttal elsősorban a lengyel és német fogyasztók ellátása van veszélyben.

A Gazprom közel két éve határozta el, hogy ha fokozatosan is, de megszünteti a volt szovjet tagköztársaságok kedvezményes gázellátását. Ezek az országok a közelmúltig a világpiaci árak negyedét-ötödét fizették csak.

A Fehéroroszországgal most éppen elakadt tártárgyalásokat az orosz óriás úgy indította, hogy az eddigi, ezer köbméterenként ötven dolláros ár helyett jövőre négyszer ennyit szeretne kapni. Fehéroroszországnak - amely gyakorlatilag nem rendelkezik saját gázkinccsel - nincs alternatívája, és ezt a Gazprom is jól tudja.

Azért egyelőre a beloruszok kezében is van egy meglehetősen komoly ütőkártya: rajtuk keresztül vezet Nyugat-Európába a volt Szovjetunió gázvezeték-hálózatának egy része, amely elsősorban Lengyelországot és Németországot látja el fűtőanyaggal.

A Gasprom vésztartalékokkal készül

A nyugati fogyasztók megnyugtatására - akik még élénken emlékeznek az Ukrajna és Oroszország között kitört úgynevezett gázháborúra - a moszkvai Gazprom közölte, hogy a németországi Rhedenben lévő telephelyen közel 4 milliárd köbméter földgázt raktároznak.

Ez a mennyiség elegendő Németország egy egész évi szükségletének legalább 5 százalékos fedezésére. A Gazprommal együttműködő német Wingas szóvivője utalt arra, hogy a cég az ausztriai Haidachban is jelentős mennyiségű földgázt halmozott fel egy esetleges rendkívüli helyzet áthidalására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vincze András tudósítása Németországból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást