A pápa a közel-keleti párbeszéd felújítását sürgette

InfoRádió / MTI
2006. december 25. 13:10
Az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd felújítása révén megteremtendő igazságos és tartós közel-keleti békére szólított fel hétfőn XVI. Benedek pápa hagyományos karácsonyi üzenetében és "Urbi et Orbi" (a városnak és a világnak szóló) áldásában több tízezer ember előtt a római Szent Péter-téren.

"Az isteni betlehemi gyermek kezébe ajánlom az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd újrakezdésének jeleit, amelyeknek az elmúlt napokban tanúi voltunk és a további bíztató fejlemények reményét" - mondta a katolikus egyházfő, aki reményét fejezte ki, hogy mielőbb a Szentföldre látogathat.

A pápa üzenetében azt kívánta, hogy előrelép a libanoni demokrácia "a kultúrák és vallások párbeszédével", véget ér Irakban az erőszak, megszűnnek a testvérgyilkos háborúk Sri Lankán, Dárfúrban és más afrikai országban.

Fohászkodott azért is, hogy az Isteni Gyermek, a Béke Hercege elcsitítsa azokat a feszültséggócokat, amelyek bizonytalanná teszik a világ más részeit, Európában éppúgy, mint Latin-Amerikában."Az embernek továbbra is szüksége van a Megváltóra"

XVI. Benedek - felidézve az emberiség közelmúltbeli tudományos-technológiai sikereit a Hold és a Mars meghódításától az emberi géntérképen át az internet révén megteremtett "világfaluig" - emlékezetett arra, hogy mindezek mellett ma is arat az éhhalál, és a fékevesztett fogyasztói szemlélet korában ma is léteznek pusztító járványok, vannak szegények, sőt rabszolgák is, vannak, akik faji és vallási gyűlölet áldozatai.

Mivel az ember ma is a jó és a rossz, élet és halál között őrlődik, továbbra is szüksége van a Megváltóra, mert "sokkal összetettebb lett az a társadalom, amiben él, és még alattomosabbak azok a fenyegetések, amelyek személyes és erkölcsi integritását veszélyeztetik" - fogalmazott a pápa.

Ezután az egyházfő 62 nyelven kívánt boldog karácsonyt. A sorban tizenkettedikként hangzott el XVI. Benedek pápától magyarul az "Áldott karácsonyt" mondat.

Valamennyi világnyelv és az Európában használt nyelvek mellett a többi között kínai, urdu, héber, arab, amhara, szuahéli, malgas, arámi, maori, romani és eszperantó nyelven is üdvözölte a híveket.

Az Urbi et Orbi áldást a világ 61 országában egyenes adásban közvetítették a televíziók.