"Félelmetes ellenfél és sok pénze van"

Infostart
2006. december 23. 07:43
Az Egyesült Államokban lehet, hogy mégsem női elnökjelöltet állítanak a demokraták. Hillary Clinton, a volt first lady ugyan a hírek szerint januárban bejelenti szándékát, ám pártján belül egyre többen ellenzik, hogy ő induljon a posztért. Azt mondják: nagyon megosztó személyiség a volt elnök felesége.

Gazdag, befolyásos, szavazói körében népszerű, de elnökjelöltnek mégsem kell - ki az? - tehetnék föl Amerikában a demokraták a találós kérdést. A megoldás pedig: Hillary Clinton, a volt elnök felesége, New York-i szenátor.

Az elmúlt időszakban többször is arról lehetett hallani, hogy a volt first lady indul a posztért. Ezt egyébként állítólag majd januárban be is jelenti. Ám előfordulhat, hogy mégsem nő lesz Amerikában a demokraták elnökjelöltje a 2008-as választáson.

Képes lesz meggyőzni a bizonytalanokat?


Pártján belül azonban ezt egyre többen ellenzik. Azt mondják: Hillary Clinton nagyon megosztja az amerikaiakat, nincs olyan szavazóréteg, amely körében növelni tudná támogatottságát.

Igaz, a demokrata voksolók nagyon szeretik a volt elnök, Bill Clinton feleségét. A szenátorasszony egyébként rengeteget is tesz azért, hogy ismertségét, népszerűségét növelje. Ehhez pedig elegendő pénze is van.

Elemzők szerint, noha a demokrata vezetők ellenzik Hillary Clinton jelöltségét, nem lehet leírni a volt first lady-t teljesen, mert biztosra vehető: ha januárban bejelenti indulását az elnöki posztért, mindent megtesz azért, hogy legyőzze az akadályokat.

A novemberben tartott szenátusi voksoláson a jelenleg ellenzéki demokraták jól szerepeltek, így arra számítanak, hogy 2008-ban visszaszerzik a Fehér Házat a konzervatívaktól.

Howard Dean, a demokraták országos bizottságának elnöke Hillary Clintonról azt mondta: félelmetes ellenfél, sok pénze van, de emiatt még nem fog győzni.Nő vagy színesbőrű lehet az új elnök

A jelenlegi ellenzék másik lehetséges jelöltje egy afroamerikai férfi: Barack Obama Illinois-i szenátor, aki egyre népszerűbb. A konzervatívok sem utasítják el egyből, emellett az afro-amerikaiak voksait ő gyűjthetné be.

Egyelőre nem tudni, hogy a konzervatívok kit állítanak majd csatasorba az elnöki székért. George Bushnak 2008-ban jár le a második ciklusa, a törvények miatt nem váalsztható újra.

Korábban szó volt arról is, hogy talán a jelenlegi külügyminiszter: Condoleezza Rice lenne a jelölt. Egyelőre úgy néz ki: jó esély van arra, hogy nő vagy színesbőrű elnöke legyen Amerikának 2008-ban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást