Német Tornádók csaphatnak le a tálibokra

InfoRádió / MTI
2006. december 21. 11:25
Tornado típusú vadászbombázókat kért a NATO Németországtól afganisztáni bevetésre - erősítette meg a német védelmi minisztérium.

A hivatalos megkeresés néhány nappal ezelőtt érkezett, és nem illik visszautasítani - hangoztatta egy minisztériumi forrás, emlékeztetve arra, hogy amúgy sem problémamentes a szövetség és Németország kapcsolata.

A NATO hosszabb ideje békefenntartó szerepvállalást vár a német hadseregtől az ország háborús déli körzetében is, ezt azonban az északi régiók védelmére küldött Bundeswehr-kontingens - a parlamenti, illetve a kormány utasításának eleget téve - mindeddig határozottan elutasította.

Hat Tornado mehet

Ilyen körülmények között futott be a NATO kérése, amelynek teljesítésével Németország jó pontokat szerezhetne. Sajtóértesülés szerint Franz Josef Jung védelmi minisztert hajlik arra, hogy Németország eleget tegyen a felkérésnek.

Az értesülésből kitűnt, hogy hat Tornado típusú vadászbombázóról lenne szó, amit felderítési célokra használnának. A miniszter szerint a gépek bevetését területileg nem korlátoznák, azaz lehetővé válna dél-afganisztáni közreműködésük is.

A kormány várhatóan január első napjaiban dönt hivatalosan is a NATO kéréséről. A kormányzati döntéshez nincs szükség parlamenti jóváhagyásra.