Újabb részletek a megmérgezett ügynök haláláról

Infostart
2006. december 18. 09:14
Újabb részletek láttak napvilágot a november elején megmérgezett volt orosz ügynök halálával kapcsolatban. A brit hatóságok feltételezése szerint Alekszandr Litvinyenko gyilkosa(i) a polónium-210-es radioaktív anyag halálos adagának tízszeresét használták fel a férfi eltávolításához. Az anyag értéke eléri a 10 millió dollárt (azaz 1 milliárd 900 millió forintot).

Az Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök rejtélyes halálának ügyében nyomozó brit hatóságok szerint a férfi gyilkosai a polónium-210 radioakítv anyag halálos adagának tízszeresét használták fel mintegy 10 millió dollár értékben ahhoz, hogy megszabaduljanak a férfitől.

A mennyiséget a halottkémi vizsgálat állapította meg, a rendőrség egyelőre nem tudja, miért használhattak a gyilkosok ilyen sokat a radioaktív anyagból. A Scotland Yard jelenleg azt vizsgálja, hogy a felhasznált anyagot nem a feketepiacon akarták-e értékesíteni?

A rendőrök szerint bárki is tervezte meg a gyilkosságot, ismerte a polónium-210 hatását. A Scotland Yard egyelőre abban nem biztos, hogy a hatalmas mennyiséget üzenetként használták-e, vagy egy félresikerült akció jele?

Csak két reális magyarázat

"Ekkora mennyiséget nem lehet feltűnés nélkül az interneten megvásárolni, vagy ellopni egy laboratóriumból. Így csak két reális magyarázat marad: vagy egy atomreaktorból szerezték, vagy kitűnő feketepiaci kapcsolatokon keresztül" - vélte egy brit biztonsági forrás.

Hasonló véleményen van Alekszandr Litvinyenko egyik barátja is. "Csak egy állami szervezet képes ilyen sok polónium-210-hez hozzájutni anélkül, hogy kérdések merülnének fel a nemzetközi piacokon" - mondta Alekszandr Goldfarb.Közben Moszkvában a brit rendőrök kikérdezték azt a két üzletembert, akikkel a meggyilkolt volt kém a halála előtti két hétben többször is találkozott. Mind Andrej Lugovoj, mind Dmitrij Kovtun megfertőződött a radioaktív anyaggal és jelenleg egy klinikán ápolják őket.

A férfiak - akik egyébként 12 éves koruk óta barátok és ugyanarra a katonai akadémiára jártak - tagadják, hogy bármi közük lenne a mérgezéshez és azt állítják, hogy ők is áldozatok. A Scotland Yard emberei egyébként várhatóan még a héten befejezik moszkvai vizsgálódásukat és visszatérnek Nagy-Britanniába.

Az aszpirin tízmilliomod része

Az új-mexikói Egyesült Nukleáris Tudományos Ellátó egyike annak a néhány vállalatnak, amely hivatalosan árulhat polónium-210-et az interneten. A cég szóvivője szerint egyetlen egység 69 dollárba (13 200 forintba) kerül. A halálos adaghoz 15 ezer egységet kellene megvásárolni, ami több mint 10 millió dollárba (1 milliárd 900 millió forintba) kerülne.

A vállalat szerint mivel havonta csak minimális mennyiséget forgalmaznak az Egyesült Államokban, így 15 ezer egységnyi rendelés azonnal szemet szúrt volna.

Szakértők szerint egyébként már 0,1 mikrogramm polónium-210 végezhet egy emberrel - ez egy aszpirin tabletta tízmilliomod része. A gyilkosoknak ráadásul azzal is tisztában kellett lenniük, hogy az anyag nagyon gyorsan bomlik, felezési ideje 138 nap.

Az első szállítmány a brit rendőrök szerint október második felében érkezett meg a szigetországba. A maradékot két újabb tételben vitték, bár a Scotland Yard nem érti, hogy ezekre miért volt szükség, amikor már az első adag is halálos mennyiséget tartalmazott.Közben magas rangú hivatalos orosz források cáfolták Alekszandr Litvinyenko korábbi állítását, mely szerint magas rangú FSZB (a KGB utódszervezete) hivatalnok lett volna.

Szergej Ivanov védelmi miniszter kijelentette: ellentétben azzal, amit a megmérgezett volt ügynök állított, Alekszandr Litvinyenko egyszerű börtönőr volt.

A kormánytag szerint így a volt ügynök nem férhetett hozzá bármilyen titkos vagy fontos információhoz, ráadásul "olyan gyenge jellem volt", hogy Vlagyimir Putyin vezetősége alatt el kellett bocsátani a titkosszolgálattól.

"Sosem volt kém és soha semmilyen értékes információ birtokában nem volt, amit átadhatott volna külföldi ügynökségeknek. Csak egy orosz volt, aki semmit sem jelentett nekünk" - fogalmazott a védelmi miniszter.