Amerikában Ön is az Év Embere!

Infostart
2006. december 18. 15:05
Az amerikai Time magazin az interneten saját tartalmat publikáló felhasználókat kiáltotta ki az Év Emberének. Ezt a címet eddig a világ életét jelentős mértékben befolyásoló politikusok, tudósok és közéleti személyiségek kapták. A szerkesztők szerint ugyanakkor az internetezőknek azért jár a díj, mert ők azok, akik meghatározzák, hogy milyen legyen a jövő médiája.

Az Év Embere: Ön! Az amerikai Time magazin ugyanis úgy döntött, hogy az idén az év emberei az internetfelhasználók, azok, akik a jövő médiáját formálják.

Akik videoklippeket osztanak meg a világgal, naplójukban értekeznek a sarki bisztró étlapjáról, vagy a környezetvédelemről, az iraki háborúról, esetleg az aktuális politikai eseményekről.

Vannak, akik virtuális világokban kötnek barátságokat, vagy akár üzletelnek is.

Az egyre népszerűbb Second Life nevű világban az felhasználó/játékos maga választhatja meg, hogy miként néz ki, a létező világból származó pénzét átváltva telket vásárolhat, házat építhet, vállalkozhat, vagy akár rádióadót tarthat fenn.

Ebben a világban még tudományos előadásokat is lehet hallgatni, koncertre, vagy akár toplessbárba is lehet járni.

Sok nagy cég már súlyos pénzeket beruházva megjelent a virtuális térben is - kérdés, hogy megtérül-e majd a befektetés.

Nyilvános gondolatok tárháza

Az internet más zugaiban bloggerek és közönségük vitatkozik aktuális közéleti témákról. Az utóbbi évek egyik leghíresebb ilyen naplóírója a bagdadi Salaam Pax volt, aki az iraki háború kezdetétől folyamatosan beszámolt az iraki főváros napjairól. Később a BBC már televíziós tudósításokat is rendelt tőle.

Magyarország legismertebb blogírója pedig valószínűleg maga a miniszterelnök - bírálói szerint ugyanakkor kérdéseket vet fel a demokráciáról, ha fontos információk először ebben, a szavazók szűk rétege által élért naplóban jelennek meg.

Egyelőre nem világos, hogy az interaktív Internet hogyan változtatja meg a társadalmat, de a YouTube, a MySpace vagy a blog oldalak népszerűségét látva nehezen képzelhető el, hogy a ma és a jövő internetezője hajlandó lenne lemondani arról, hogy saját véleményét megossza a világgal.Ez a cím komoly dolog, bár nyilván van egy tréfás oldala is - mondta el az InfoRádióban a Közép-Európai Egyetem üzleti iskolájának tanára, aki maga is aktív blogíró.

Bőgel György hozzátette: az internetező az elmúlt egy-két évben jelent meg arccal, és igen aktívan a világhálón. Korábban inkább fogyasztóként volt jelen.

Az internetezők egyre aktívabb szerepet játszanak, tulajdonképpen bekapcsolódtak a médiába. Ez sok következménnyel jár, sok lehetőséget jelent és sok veszélye is van - mondta Bőgel György.

Hozzátette: az internetes publikáció még fejlődik, ezért a veszélyekről és a lehetőségekről nincs reális képünk.

Az internet hatalmas előnye, hogy a világ bármely pontjával kommunikálhatunk, hasonló gondolkodású, vagy érdeklődésű embereket találhatunk.

Az egyetemi tanár szerint ugyanakkor komoly veszélyt jelent, hogy a hasonló gondolkodású emberek egymásra találva felerősíthetik egymás gondolkodását.

Így olyan csoportok is létrejöhetnek, amelyek a világháló nélkül nem találnának egymásra, gondolkodásuk pedig beszűkülhet, mások véleményét már nem veszik figyelembe.

Magyarország és a digitális szakadék

Magyarországon ugyanakkor fennáll egyfajta digitális szakadék, amely azonban nem feltétlenül az emberek vagyoni hátterének eredménye - mondta el az InfoRádióban Molnár Szilárd szociológus.

A Műszaki Egyetem Információs Társadalom és Trendkutató Központjának munkatársa szerint ez az oka annak, hogy Magyarországon viszonylag kevesen használják még interaktív eszközként a világhálót.

A társadalom egy része lépést tud tartani a fejlődő technikával, míg másik részének nincs rá szüksége, nem érdekli, vagy nem látja a világháló hasznát.

A blog-világ ugyanakkor kezd annyira kiterjedté válni, hogy egy-egy értékesebb gondolat, blog elég nagy nyilvánosságot kap - mondta Molnár Szilárd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
interjú Bõgel György egyetemi tanárral
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
interjú Molnár Szilárd szociológussal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást