Százezrek maradtak áram nélkül a hatalmas szélviharok miatt a tengerentúlon

InfoRádió / MTI
2006. december 17. 19:06
Hatan meghaltak és százezrek maradtak áram nélkül heves szélviharok pusztítása miatt az utóbbi napokban az Egyesült Államok északnyugati részén - számolt be a VOA rádió.

Több százezer otthon és vállalat maradt áram nélkül Washington és Oregon szövetségi államban azután, hogy a Csendes-óceán felől szokatlan erősségű szélviharok söpörtek végig a két államon.

Rekord a reptéren

A partokat pénteken elérő széllökések helyenként 113 kilométeres óránkénti sebességgel csaptak le. A Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtéren 111 kilométer/óra sebességű szelet mértek, amivel megdőlt a korábbi, 1993-ban rögzített rekord.

A viharok miatt a két állam több területén fel kellett függeszteni a repülőgépek és vonatok közlekedését, több kulcsfontosságú híd és közút járhatatlanná vált.

A VOA rádió közlése szerint Washington államban 700 ezren, a szomszédos Oregonban 350 ezren maradtak áram nélkül a tél közepén.

Halálos áldozatok

Hatan vesztették életüket, egy 41 éves nő Seattle-ben a házának alsó szintjét elárasztó vízbe fulladt. Mások annak következtében haltak meg, hogy a nagy erejű szelek által kicsavart fák házaikra vagy kocsijaikra dőltek.

A hatóságok közlése szerint a szélviharok okozta károk mértéke meghaladhatja a 130 millió dollárt. Ennyibe kerültek a helyreállítási munkálatok az 1993-as úgynevezett "beiktatási vihar" után. A vihar éppen azon a napon csapott le az északnyugati államokra, amikor Bill Cilnton első elnöki periódusa nyitányaként letette a hivatali esküt.