Megállapodtak a tűzszünetről, de tovább harcolnak Palesztinában

InfoRádió / MTI
2006. december 17. 23:04
Megállapodásra jutottak a különbözo palesztin fegyveres csoportok - köztük a Hamász és a Fatah - arról, hogy tűzszünetet kötnek, véget vetve a napok óta tartó véres belharcoknak. Ezt a fegyveres csoportokat tömörítő bizottság vezetője, Ibrahim Abu Nadzsa jelentette be. Az egyezség ellenére este folytatódtak az összetűzések.

A Hamász egyik tisztségviselője elmondta: a palesztin csoportok megegyeztek arról is, hogy felújítják a nemzeti egységkormányról folytatott tárgyalásokat, visszavonják fegyvereseiket az utcákról, a biztonsági erők visszatérnek laktanyáikba, a fegyveres csoportok beszüntetik a minisztériumok elfoglalását és szabadon engedik túszaikat.

Száleh Zidan, egy kisebb palesztin mozgalom, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért vezetője az al-Dzsazíra arab hírtévének úgy nyilatkozott, hogy az egyezség értelmében a fegyvernyugvás azonnal hatályba lép.

A tűzszüneti megállapodás előzménye, hogy már három halálos és mintegy harminc sebesült áldozatot követeltek a palesztin belharcok azóta, hogy Abbász szombaton bejelentette: előre hozott elnök- és parlamenti választások kiírását tervezi. A Hamász elutasította az elnök választási felhívását.

A fegyvernyugvásról szóló bejelentés ellenére helyszíni beszámolók szerint vasárnap este Gázában folytatódtak az összetűzések a Hamász és a Fatah fegyveres hívei között.