Nem hivatalos népszavazás kezdődött Székelyföld autonómiájáról

InfoRádió / MTI
2006. december 16. 15:01
Nem hivatalos népszavazás kezdődött Székelyföld területi autonómiájáról 23, többségében magyarok által lakott Kovászna és Hargita megyei településen - közölte Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke.

A referendumot az SZNT helyi szervezetei kezdeményezték a Kovászna megyei Erdővidék 20 településén, valamint a Hargita megyei Székelyudvarhelyen, Bögözön és Gyergyócsomafalván.

A Székelyföld körülbelül tíz százalékát kitevő településeken a szervezők december 16-23. között mozgóurnákkal járnak házról-házra.

A szervezők a megfigyelői szerep ellátására 25 romániai és külföldi civil, valamint politikai szervezetet kértek fel. Eddig azonban csak kettő, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga, valamint a Magyarok Világszövetsége jelezte, hogy küld megfigyelőket a referendumra.

Ferencz Csaba pozitív fejleményként értékeli, hogy az érintett településeken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármesterek nem akadályozták a kezdeményezést, ami szerinte már helyi szintű együttműködésnek is tekinthető.

Az SZNT-t az erdélyi magyar történelmi egyházak helyi képviselői is segítik, ugyanis egyes településeken a lelkészi hivatalokban számlálják a szavazatokat, a templomokban meghirdették az eseményt, presbiterek pedig önkéntesen vállalták az urnák szállítását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást