"Sajnos nem sikerült megölni a miniszterelnököt"

InfoRádió / MTI
2006. december 15. 09:17
Az izraeli védelmi miniszter helyettese sajnálkozását fejezte ki pénteken, hogy az Iszmáil Haníje palesztin kormányfő gépkocsikonvojára leadott előző esti lövések "célt tévesztettek".

Efrájim Szneh az izraeli közszolgálati rádióban azt mondta: bár sajnálja, hogy nem sikerült a palesztin kormányfő elleni merénylet, józanul átgondolva a dolgot meg kell állapítania, hogy Iszmáil Haníje megölése aligha oldotta volna meg az izraeliek és palesztinok közt feszülő ellentétek problémáját.

Az izraeli védelmi miniszter teljesen jogosnak, indokoltnak nevezte az izraeli hatóságoknak azt az eljárását, hogy nem engedték meg a radikális Hamász mozgalom alakította palesztin kormány fejének "mintegy 30-35 millió" dollár bevitelét a Gázai övezetbe.

Iszmáil Haníje arab és muzulmán országokat érintő körútján gyűjtötte össze ezt a pénzt. A palesztin kormány a radikális Hamász kormányra kerülése óta nem tudja fizetni a közalkalmazottakat, mert a nyugati országok az iszlámista szervezet hatalomra jutása nyomán megvonták pénzsegélyeiket a Palesztin Hatóságtól.

A hivatalos palesztin WAFA hírügynökség jelentése szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Hamász fő belső riválisának, a Fatah szervezetnek a vezetője sajnálkozását fejezte ki pénteken a Haníje konvoja ellen intézett támadás és a kormányfő egyik testőrének halála miatt.

A palesztin kormányfő gépkocsioszlopát akkor érte támadás, amikor a miniszterelnök átlépte Egyiptom és a Gázai övezet határát, s már palesztin területen tartózkodott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást