Minden, amit tudni érdemes Diana hercegnő szeretőjének családjáról

Infostart
2006. december 15. 11:05
Dodi al-Fayed, a néhai Diana hercegnő barátja - aki szintén életét vesztette az 1997-es párizsi autóbalesetben - érdekes családból származott. Apja szegény egyiptomi fiúból lett Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere.

Dodi apja, a 78 éves, egyiptomi származású Mohamed Abdel Moneim Fayed a brit kereskedelem egyik legpatinásabb intézménye, az 1835-ben alapított Harrods áruház tulajdonosa, övé a párizsi Ritz szálloda is, továbbá meghatározó részesedéssel rendelkezik a Premier Ligás Fulham futballcsapatában is.

Az egyiptomi Alexandria egyik szegénynegyedében született üzletember szülővárosában utcai kólaárus, varrógép-kereskedő és tanító is volt.

A szerencse akkor mosolygott rá először, amikor a hatvanas évek elején feleségül vette a ma már milliárdos szaúdi fegyverkereskedő, Adnan Kashoggi húgát, aki azonnal be is vette sógorát jövedelmező vállalkozásaiba.

Nem kap állampolgárságot

Mohamed Fayed, aki arab bírálói szerint illetéktelenül ragasztotta családneve elé a rangot, származást vagy törzsi hovatartozást jelző "al" előnevet, 1966-ban a világ akkor talán leggazdagabb emberének, Brunei szultánjának lett a pénzügyi tanácsadója, majd 1974-ben Angliában telepedett le, ám számtalan kérvény és többmillió erre fordított fontsterling ellenére a mai napig sem kapta meg a brit állampolgárságot.

Az arab üzletember több pert is indított a brit belügyminisztérium ellen állampolgársága ügyében, és 1994-ben tőle indult a kilencvenes évek legnagyobb parlamenti botránya, amikor a Guardian napilap azt állította, hogy Mohamed al-Fayed két konzervatív képviselőt is lefizetett, hogy az ő állampolgárságát megtagadó kormányt - akkor John Major volt a miniszterelnök - lejárassa.

Bár a teljes igazság egy parlamenti bizottság kétéves munkája és több személyiségi jogi per ellenére sem derült ki, a két megvádolt képviselő egyike lemondott mandátumáról, a másik pedig tönkrement a pereskedésben.

A botránnyal az arab üzletember csak annyit ért el, hogy a Harrods áruház elveszítette minden udvari szállítói jogosítványát.

Saját verzió

Mohamed al-Fayed 1997 óta kitart állítása mellett - amely többek között saját honlapján is megtalálható -, hogy Diana hercegnő várandós volt, és haláluk nem baleset, hanem egy kiterjedt összeesküvés eredménye.

Mohamed al-Fayed szerint a brit királyi család, a titkosszolgálatok és a kormány azért szervezték a balesetet, mert nem tudták elviselni annak a gondolatát, hogy Dianának Doditól gyermeke szülessen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást