Egyre több német utasítja el az idegeneket

Infostart
2006. december 15. 15:13
Az erőszak okainak feltárására létesült bielefeldi állami kutatóintézet reprezentatív felmérése szerint a nyári labdarúgó-világbajnokságon feléledt nemzeti öntudat tovább erősítette az idegenekkel szembeni elutasítást Németországban. Jelenleg már a lakosság fele helyteleníti a külföldiek jelenlétét Németországban, és egyre többen kerülnek szembe a demokráciával is.

A bielefeldi intézet tanulmánya szerint a nyáron még örvendetesnek tűnő nemzeti öntudatra ébredés egyre több vadhajtással jár. A labdarúgó-vébé előtt és után végzett felmérés ugyanis arra utal, hogy egyre többen büszkék a német történelemre, és még ennél is nagyobb arányban vallják öntudattal németnek magukat.

Erősen visszaesett viszont azoknak a száma, akik megelégedéssel nyilatkoztak a demokratikus vívmányokról, illetve a szociális biztonságról. A megkérdezettek 50 százaléka pedig nyíltan vallotta, hogy ellenérzést táplál az idegenekkel szemben. Csaknem minden ötödik ember értett egyet a nacionalista jelszavakkal.

A jelek szerint a szélsőjobboldali eszmék kiváltképpen az egykori NDK mind inkább elnéptelenedő vidéki településeit kerítik hatalmukba. Mecklenburg-Elő-Pomerániában vagy Thüringiában a lakosság 65 százaléka áll szemben az idegenekkel.

Némi meglepetést keltett a felmérés Berlinre vonatkozó része, amely szerint a főváros alig egyharmada viseltetik ellenérzéssel a külföldiek iránt, holott az idegenek aránya éppen Berlinben a legmagasabb.

A bielefeldi kutatóintézet igazgatója a tanulmány ismertetésekor rámutatott arra a veszélyre, hogy a létbizonytalanságot egyre többen nacionalista érzelemmel próbálják feloldani, és a szélsőjobboldali csoportok ebből egyre nagyobb mértékben igyekeznek tőkét kovácsolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást