Elfogadták az EU jövő évi költségvetését

InfoRádió / MTI
2006. december 14. 17:29
Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió jövő évi költségvetését: az EU 2007-ben 126,5 milliárd euró (32131 milliárd forint) értékben vállalhat kötelezettségeket, a kifizetésekre pedig 115,5 milliárd euró (29337 milliárd forint) jut majd. Ez utóbbi a 27 tagállam bruttó nemzeti jövedelmének 0,99 százaléka.

A költségvetést Strasbourgban már alá is írta Josep Borrell házelnök, a soros elnökség nevében Ulla-Maj Wideroos finn pénzügyminiszter, valamint Dalia Grybauskaite uniós pénzügyi biztos. Ez az első olyan büdzsé, amely már 27 tagállammal, azaz Romániával és Bulgáriával is számol.

A jövő évi költségvetés a kifizetéseket tekintve mintegy 3,2 százalékkal nagyobb az ideinél. A legnagyobb tétel a természeti erőforrások fejezet - ide tartozik a mezőgazdasági támogatás, a vidékfejlesztés és a környezetvédelem -, második helyen a versenyképességet és az EU kohézióját célzó előirányzatok következnek.

Fazakas Szabolcs, a parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának elnöke szerint Magyarország számára az a legfontosabb, hogy a 2007-es költségvetésben nincs már vita arról, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszakban előirányzott és a Magyarország felzárkózását is szolgáló Kohéziós és Strukturális Alapok megnyílnak.

Surján László néppárti képviselő kiemelte, hogy az egyik fontos módosítás eredményeként a Szerbiának szánt támogatásból tizenhárom millió eurót tartalékba helyeznek, amely csak akkor válik hozzáférhetővé, ha a vajdasági kisebbségek helyzete javult.