Botrányos videó: miniszterelnökök egymás között

Infostart
2006. december 14. 15:04
Az egyik izraeli kereskedelmi televízió titokban készült felvételén Ehud Olmert izraeli miniszterelnök arra instruálja olasz kollégáját, Romano Prodit, hogy mit mondjon kettejük közös, római sajtótájékoztatóján.

A felvételt az izraeli Channel 10 Tv egyik operatőre készítette. A videón a két kormányfő - akik természetesen nem tudták, hogy veszik őket - éppen arról beszélgetnek, hogy mit mondjanak majd kettejük közös sajtótájékoztatóján.

Ehud Olmert azt mondja Romano Prodinak, hogy jó lenne, ha megemlítené: a nemzetközi közösségnek az az elvárása, hogy a Hamasz vezette palesztin kormány ismerje el Izraelt, határolódjon el a terrorcselekményektől és tartsa tiszteletben a békemegállapodásokat.

"Nekem fontos, hogy hangsúlyozza a három alapelvet, hogy kijelentse: azok nem képezhetik alku tárgyát, hogy mindennek az alapját képezik. Kérem, jelentse ezt ki!" - mondja Ehud Olmert közel hajolva Romano Prodihoz.

Az izraeli kormányfő arra is megkéri az olasz miniszterelnököt, hogy említse meg Izrael zsidó állam státuszát, utalva arra, hogy visszautasítja azt a kulcsfontosságú palesztin követelést, hogy több millió palesztin menekültet és leszármazottjaikat beengedjék Izraelbe, mivel az megváltoztatná az ország demográfiai egyensúlyát és akár kisebbséggé tehetné a zsidóságot.

A sajtótájékoztatón aztán Romano Prodi a következőket mondta: "minden békefolyamatnak el kell fogadnia az erőszaktól való elhatárolódást, Izrael állam és - hozzá kell tennem - Izrael, mint zsidó állam, valamint a már megkötött egyezmények elismerését".