Újabb titokzatos fordulat a megmérgezett kém ügyében

Infostart
2006. december 13. 07:23
Az életükért reszketnek az Alekszandr Litvinyenko egykori orosz ügynök megmérgezésében folytatott nyomozás legfontosabb szemtanúi. A brit The Times értesülései szerint egyikük, Jevgenyij Limarjov a napokban eltűnt a francia Alpokban található lakhelyéről.

Eltűnt a Litvinyenko-ügy egyik kulcsfontosságú szereplője - értesült a brit The Times. Jevgenyij Limarjov a megmérgezett egykori orosz ügynök olasz kapcsolatának, Mario Scaramellának az ismerőse.

Õ volt az, aki összeállította a Scaramella által Alekszandr Litvinyenkónak átadott dossziét, amely az orosz titkosszolgálat Európában dolgozó volt ügynökei célpontjait tartalmazta.

Jevgenyij Limarjov december 7-én azt nyilatkozta, hogy "félti az életét", miután nyilvánosságra került a neve a dossziéval kapcsolatban. Az orosz titkosszolgálat egykori munkatársa annak ellenére eltűnt a francia Alpokban található otthonából, hogy rendőri védelem alatt állt.

Jevgenyij Limarjov korábban kijelentette: a halállistát neki átadó forrásainak otthonait az orosz titkosszolgálat felfegyverzett ügynökei kutatták át, ezért az életüket féltve elmenekültek otthonról.

Közben Moszkvában a Scotland Yard nyomozói megpróbálnak a mérgezéses ügy kulcsszereplőivel beszélni, ami nem könnyű feladat, mert Alekszandr Litvinyenko volt munkatársai azt mondják: túlságosan félnek.

A nyomozás már öt országban folyik, a többi között az Interpol segítségével. A nemzetközi szervezet bevonásával szeretnék összehangolni a Nagy-Britanniából, Franciaországból, Olaszországból, Németországból és Oroszországból érkező információkat.