Mégsem tűnt el az ügynökgyilkosság kulcsszereplője

InfoRádió / MTI
2006. december 13. 09:19
Cáfolta eltűnésének hírét a francia Alpokban élő orosz ügynökspecialista, Jevgenyij Limarjov, aki november elsején átadott feljegyzésben azt írta a Londonban sugárzó izotóppal halálosan megmérgezett Alekszandr Litvinyenko volt biztonsági tisztnek, hogy veterán orosz hírszerzők törnek az életére.

Jevgenyij Limarjov még kedden elektronikus levélben közölte az Eho Moszkvi rádióval, hogy állandó kapcsolatban áll a francia rendőrséggel, amely gondoskodik a biztonságáról.

A feljegyzésben, amelyet az orosz titkosszolgálatokat kutató olasz Mario Scaramella adott át Litvinyenkónak egy londoni szusi-bárban, Jevgenyij Limarjov mindkettőjüket figyelmeztette: az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnak a Becsület és Méltóság nevű szervezethez tartozó veteránjai meg akarják ölni őket.

A feljegyzés szerint halálos veszély fenyegeti a londoni emigrációban élő orosz oligarchát, Borisz Berezovszkijt és Paolo Guzzanti olasz szenátort, az itáliai szovjet kémtevékenységet feltáró parlamenti bizottság fejét.

Valentyin Velicsko, az orosz hírszerzőket és diplomatákat tömörítő Becsület és Méltóság jótékonysági alap elnöke "agyrémnek" minősítette Jevgenyij Limarjov állításait.