Lehet, hogy mégsem emberi mulasztás okozta a tragédiát?

Infostart
2006. december 13. 11:50
Egy szlovák kereskedelmi televízió értesülése szerint, nem kizárt, hogy nem emberi mulasztás, hanem műszaki hiba okozta a szlovák katonai repülőgép idei tragédiáját.

Bár a Hejce községnél jauárban lezuhant szlovák katonai repülőgép tragédiájának hivatalos vizsgálatát a szlovák hatóságok már több mint egy hónapja lezárták, most újabb tények bukkantak fel, amelyek ellentmondanak a vizsgálóbizottság zárójelentésének.

Az egyik pozsonyi kereskedelmi hírtelevízió oknyomozó műsorában arról számolt be, hogy a szerencsétlenül járt AN-24-es katonai repülőgépen korábban úgy hajtottak végre műszaki felújítást, hogy nem konzultáltak a gyártó orosz céggel.

Mint kiderült: a gépbe amerikai műszaki berendezéseket szereltek be, és elképzelhető, hogy ezek valamelyike felmondta a szolgálatot, illetve nem volt összhangban az eredeti műszerekkel.

A műsorban szót kaptak a cseh hadsereg szakemberei, akik szerint náluk elképzelhetetlen, hogy a műszaki felújítást során kihagyják a gép tervezőirodáját és gyártóját.

Ugyancsak elgondolkoztató, hangzott el a műsorban, hogy a tragédia okainak hivatalos vizsgálatába nem vonták be az orosz repülőgépgyártó cég szakembereit.

A riportból az is kiderült, hogy a lezuhant gép túllépte a két nagyjavítás közötti maximális 5 éves időszakot, ám az ügyészség szerint a szlovák hadsereg belső rendelkezései ezt lehetővé tették.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást