Hetekkel hamarabb megmérgezték a volt titkosügynököt?

InfoRádió / MTI
2006. december 13. 14:03
Egy orosz kulcstanú, Andrej Lugovoj szerint két héttel előbb mérgezték meg sugárzó izotóppal régi ismerősét, a hozzá hasonlóan titkosügynök múltú, de Londonba dezertált Alekszandr Litvinyenkót, mint azt korábban gondolták.

"Ki mondta önnek, hogy a sugárfertőzés november elsején volt? Jóval korábban, október 16-án történt" - nyilatkozta Andrej Lugovoj Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosügynök megmérgezéséről a Moszkovszkij Komszomolec című tömeglap szerdai számában megjelent interjújában.

"Annál a londoni biztonsági cégnél ugyanis, amelynek helyiségeiben polónium 210-es nyomait mutatták ki, csak egyszer jártunk, mégpedig október 16-án" - mutatott rá Andrej Lugovoj, aki október 16. és november 1. között többször találkozott Alekszandr Litvinyenkóval a brit fővárosban, ugyancsak katonai-biztonsági hátterű vállalkozótársával, Dmitrij Kovtunnal együtt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnököt többször kritizáló Alekszandr Litvinyenko arra gyanakodott, hogy november elsején mérgezték meg az orosz elnök utasítását végrehajtó titkosügynökök.

Brit nyomozók szerint a sugármérgezés a Hotel Millenniumban történhetett, ahol a három férfi találkozott november elsején.

Andrej Lugovoj szerint azonban ő és Dmitrij Kovtun már az október 16-i találkozójukon megfertőződtek Litvinyenkótól, s ők terjesztették a sugáranyag-nyomokat Európa-szerte.

A férfi furcsállta, hogy azt az orosz repülőgépet, amelyen akkor elutaztak Londonból, még nem vizsgálták át. Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun a brit és német média gyanúja szerint nemcsak áldozatként, hanem bűnrészesként is szóba jöhet Alekszandr Litvinyenko megmérgezésében.