Vallana a meggyilkolt orosz volt kém özvegye

InfoRádió / MTI
2006. december 11. 11:30
Az eddigieknél is jobban összekuszálódtak a szálak Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásának ügyében. A történet egyik kulcsszereplőjét, Andrej Lugovojt még mindig nem tudták kihallgatni a britek, az orosz hatóságok pedig emigránsokat akarnak faggatni.

Több orosz lap is azt írja, hogy az orosz ügyészek Londonban akarják kihallgatni Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniába települt üzletembert, és a szintén brit menedékjogot élvező Ahmed Zakajev lázadó csecsen megbízottat. Az orosz hatóságok Berezovszkijt csalással, Zakajevet pedig terrorizmusban való részességgel vádolják, és régóta követelik a kiadásukat.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat korábbi alkalmazottjának megölése után többek között Borisz Berezovszkijt is meggyanúsították a gyilkosság kitervelésével, mondván: az orosz elnökkel konfliktusba került korábbi oligarchának érdekében állhat Vlagyimir Putyin lejáratása. (A legtöbben az orosz elnök környezetét sejtik a gyilkosság hátterében.)

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Borisz Berezovszkij, Ahmed Zakajev, valamint Alekszandr Litvinyenko özvegye, Marina egyaránt kész beszélni az orosz nyomozókkal, de csak azok sugárellenőrzése után, a brit rendőrök oltalma alatt, és nem a londoni orosz nagykövetségen.

A német rendőrök sem pihenhetnek

A Hamburgban talált sugárnyomok nyomán tovább vizsgálódik a német rendőrség. A Dmitrij Kovtun orosz üzletemberhez kötődő szálakat a múlt hét végén derítették fel, és egyértelművé vált, hogy a polónium 210-es izotóp nyomaira bukkantak a férfi elvált feleségének hamburgi lakásában, valamint az asszony anyjának Hamburg melletti lakásában is.

A német hatóságok nem zárják ki, hogy az üzletember tettesként vállalt szerepet a gyilkosságban. Vizsgálják annak lehetőségét is, hogy Dmitrij Kovtun szállította a polóniumot Londonba, és ő mérgezte meg Alekszandr Litvinyenkót. Nem vetik el ugyanakkor azt az eshetőséget sem, hogy a 41 éves üzletember maga is áldozat.

Dmitrij Kovtunt jelenleg sugárfertőzés gyanújával egy moszkvai kórházban kezelik. Állapota német értesülések szerint válságos.Újabb verzió

A londoni Sunday Telegraph című lap közben idézte az uráli börtönben hazaárulás miatt fogva tartott Mihail Trepaskin orosz hírszerző tisztet, aki a laphoz közvetitő útján eljuttatott vallomásában a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egy magasrangú munkatársát nevezte meg a Litvinyenko meggyilkolásának kulcsszereplőjeként.

Mihail Trepaskin kihallgatását a moszkvai hatóságok nem tették lehetővé az Oroszországban tartózkodó brit nyomozók számára. A Sunday Telegraph-hoz eljuttatott vallomásában azonban név szerint is megnevezte az FSZB bérgyilkosát. A londoni újság nyomozati megfontolásból nem hozta nyilvánosságra a nevet.

Litvinyenko utolsó szavai

Marina Litvinyenko egy vasárnapi interjúban könnyek között idézte fel férje utolsó otthon töltött óráit.

Az özvegy beszámolt arról, hogy férje a tünetek megjelenése után azonnal tudta, hogy megmérgezték, hiszen kiképzésekor megismerte a mérgekkel kapcsolatos eljárásokat és azok hatásait.

"Marina, annyira szeretlek" - ez volt Alekszendr Litvinyenko egyik utolsó mondata. Az özvegy azt is hangsúlyozta: a közhiedelemmel ellentétben férje nem volt kém.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió tudósítása a németországi nyomozásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást