Örömünnep és zavargások a volt diktátor halála után

InfoRádió / MTI
2006. december 11. 06:16
Chile több városában is összetűzésbe került az Augusto Pinochet, a dél-amerikai ország egykori diktátorának halálát ünneplő tömeg a hatóságokkal. A fővároson kívül még 10 régióból jelentettek zavargásokat.

Santiagóban a rendőrség csak könnygáz és vízágyúk bevetésével tudta megfékezni fiatalok egy csoportját, akik megindultak az elnöki palota felé, és útközben kövekkel megdobálták az elhaladó autókat. Az egyik sugárúton még égő torlaszt is emeltek.

A zavargásokban 24 rendőr és több tüntető is megsérült, legalább 20 embert őrizetbe vettek.

Augusto Pinochet, Chile egykori diktátora vasárnap hunyt el a santiagói katonai kórházban.

Külföldi reagálások

Washington fejet hajt a volt chilei diktátor uralmának áldozatai előtt - közölte a Fehér Ház szóvivője. Tony Fratto a chilei történelem legnehezebb időszakának nevezte Augusto Pinochet 16 éves uralmát.

Spanyolországban a kormányzó szocialista és az ellenzéki konzervatív párt egyaránt úgy foglalt állást, hogy a volt diktátor nem méltó sajnálatra.

A brazil elnök közleményében azt írta: Augusto Pinochet a dél-amerikai történelem egy sötét időszakának a jelképe.

Az Amnesty International a jogtiprások felelőseinek elszámoltatását sürgette a chilei diktátor halálának apropóján. A nemzetközi jogvédő szervezet követelte Santiagótól, hogy helyezze hatályon kívül a még a diktatúra idején elfogadott amnesztiatörvényt, hogy megkezdődhessen az 1973 és 1990 közötti diktatúra idején elkövetett több ezer jogsértés kivizsgálása.