Életében először fizetett vámot a király

InfoRádió / MTI
2006. december 8. 17:08
Életében először kényszerült vámot fizetni Gianendra Bir Bikram Sah Deva nepáli király, akinek a katmandui repülőtéren kellett lerónia a külföldön beszerzett áruk behozataláért kiszabott összeget.

A himalájai országban a királyi család eddig mentesült a vámfizetés kötelezettsége alól, idén azonban a nepáli parlament - a belpolitikai válság rendezésének keretében - megfosztotta minden fontos hatalmi jogkörétől, "átlagpolgárrá" fokozta le az uralkodót.

Új kötelezettségének először akkor tett eleget a király, amikor külföldről hazatérőben a katmandui repülőtéren befizette a vámhatóság által kirótt 183.893 rúpiát. A 350 ezer forintnak megfelelő összeget félszáz gyertyatartó és egy vadásztrófea behozataláért állapította meg a hivatal.

Az uralkodót várhatóan ennél súlyosabb anyagi veszteségként éri majd, ha a nepáli kormány - mint tervezi - államosítja a király és a királyi család földbirtokait, majd azokat szétosztja a szegények között.

Gianendra király tavaly februárban átvette az ország kormányzását, idén azonban "az utca nyomására" lemondani kényszerült abszolút hatalmáról; a törvényhozás minden fontos hatalmi jogkörétől megfosztotta, és azóta lényegében eltűnt a közéletből.