Új főparancsnoka van a NATO-nak

InfoRádió / MTI
2006. december 7. 19:42
Beiktatták tisztségébe a NATO új európai főparancsnokát, Bantz Craddock amerikai tábornokot. A ceremóniát a NATO katonai főhadiszállásán, a dél-belgiumi Mons városa közelében került sor. A tábornok a nyugdíjba vonuló James Jonest váltja e tisztségben.

A NATO európai főparancsnoka a hagyományoknak megfelelően mindig amerikai tábornok - míg a NATO politikai "főnöke", főtitkára európai politikus.

Ez utóbbi tisztég betöltője, Jaap de Hoop Scheffer a ceremónián meleg szavakkal méltatta a távozó James Jones tábornok tevékenységét, akinek parancsnoksága alatt - mint mondta - a NATO jelentős katonai és politikai átalakulásba kezdett, s egyben kibővült Kelet-Európa felé.

Az 57 éves Bantz J. Craddock tábornok eredetileg harckocsizó volt. 2002 és 2004 között Donald Rumsfeld akkori amerikai védelmi miniszter egyik tanácsadójaként szolgált, majd az Egyesült Államok déli katonai parancsnokságának vezetőjévé nevezték ki.

A NATO európai erőinek főparancsnokságával együtt jár az Európában állomásozó amerikai erők feletti parancsnoklás is, amit a ranglétrán csak az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztja előz meg.