Török engedmény az uniónak

InfoRádió / MTI
2006. december 7. 10:41
Törökország azt tervezi, hogy egy tengeri kikötőjét és egy repülőterét megnyitja a ciprusi görögök vízi, illetve légi járművei előtt.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Finnország államfői hivatalának szóvivője közölte: Ankara szerdán értesítette a döntésről a finn külügyminisztériumot.

Az Anadolu török hírügynökség úgy tudja: Ankara ahhoz a feltételhez kötötte ajánlatát, hogy a görögök tegyék lehetővé, hogy az észak-ciprusi törökök Ercan nevű repülőtere és famagustai kikötője is megnyílhasson a nemzetközi forgalom előtt.

A ciprusi görög kormány soha nem egyezik bele abba, hogy megnyissák Ciprus északi, török megszállás alatti részének repülőterét a Törökországból érkező, illetve oda induló járatokon kívül bármilyen más repülő számára - mondta újságíróknak a nicosiai kormány szóvivője.

Jelenleg minden légi járat Törökországon keresztül érkezik az Észak-ciprusi Török Köztársaságba, és az onnan indulók is csak Törökországon át tudnak eljutni máshova.

Tartanak a tárgyalások

A török külügyminisztérium szóvivője részletek ismertetése nélkül annyit közölt: az ügyben tartanak a tárgyalások Ankara és az unió között.

Az Európai Unió egyik feltétele szerint Törökországnak az összes polgári kikötőjét és repülőterét meg kell nyitnia a ciprusi járművek előtt, de mivel Ankara ezt megtagadta, az Európai Bizottság kezdeményezte a csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését.