"Parancsra gyilkolták meg őket"

Infostart
2006. december 7. 18:14
Az egyik londoni szálloda hét alkalmazottjában is kimutattak radioaktív sugárzást. Közben a brit fővárosban eltemették a polónium-210-es radioaktív anyaggal megmérgezett volt KGB-ügynököt, Alekszandr Litvinyenkót.

Újabb hét emberen mutatták ki radioaktív sugárzás nyomait a brit fővárosban. Mindannyian a Millenium Hotel bárjának alkalmazottai, ahol megfordult a polónium 210-el megmérgezett volt orosz ügynök, Alekszandr Litvinyenko is.

A hivatalos szervek szerint a fertőzés szintje olyan alacsony, hogy az nem jelent egészségügyi kockázatot az alkalmazottakra.

A SkyNews brit hírcsatornának Ahmed Zakajev csecsen emigráns parancsnok azt mondta, hogy az orosz hadsereg már korábban is használta a radioaktív anyagot.

A férfi szerint nem véletlen egybeesés az oroszországi emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban nyomozó Anna Politkovszkaja újságírónő és Alekszandr Litvinyenko halála.

"A Kreml parancsára gyilkolták meg őket, mert kritizálták Vlagyimir Putyin elnököt" - jelentette ki Ahmed Zakajev, akit egyébként az orosz vezetés tömeggyilkosnak tart, akinek nem lenne szabad publicitást biztosítani.Az Alekszandr Litvinyko halálával kapcsolatos nyomozás részeként vizsgálják az egykori kém egyik látogatója, Dmitrij Kovtun elleni emberölési kísérletet is.

A kórházi vizsgálatok alapján radioaktív fertőzést mutattak ki az orosz üzletembernél, aki november elsején a brit sajtó által egyértelműen gyanúsítottként kezelt Andrej Lugovojjal együtt találkozott Londonban Alekszandr Litvinyenkóval.

A Kreml korábban tagadta a volt kém halálos ágyon tett állítását, mely szerint Moszkvának köze lenne a betegségéhez.

A jelenleg is az orosz fővárosban tartózkodó brit nyomozók már kihallgatták Dmitrij Kovtunt, Andrej Lugovojjal azonban még nem tudtak találkozni.

Eltemették Litvinyenkót

Közben Londonban muzulmán szokások szerint eltemették Alekszandr Litvinyenkót, aki édesapja szerint két nappal a halála előtt tért át az iszlám hitre.

A szertartáson részt vett az orosz hatóságok elől külföldre menekült Borisz Berezovszkij milliárdos, és Ahmed Zakajev csecsen küldött is.

A volt orosz biztonsági tisztet radioaktív polónium 210-es izotópjával mérgezték meg Londonban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló Alekszandr Litvinyenko temetésérõl (Sárközi Mátyás, London)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást