Nem tudnak aludni a medvék a melegtől

Infostart
2006. december 7. 06:18
Szokatlanul meleg tél köszöntött az alpesi országok lakóira, az elvileg hideg évszak még sohasem kezdődött olyan magas hőmérséklettel, mint idén. Az Alpok sípályáin virágok nyílnak, a medvék pedig álmatlansággal küszködnek.

Reinhard Böhm osztrák klímakutató átfogó jelentést készített az Alpok hőmérsékleti változásairól. Több mint ezer feljegyzést tanulmányozott át, amelyek időben a VIII. századig nyúlnak vissza.

Az adatok keletkezési helye eltérő, Reinhard Böhm válogatott a Rhone völgyében, Nürnbergben, az olaszországi Toscanában és Kőszegen íródott megfigyelések között.

Ezekből arra a következésre jutott, hogy a gleccserek a XIX. század közepén érték el legnagyobb kiterjedésüket, és már az 1900-as évek elején zsugorodni kezdtek.

A környezetszennyezés és az ezzel járó klímaváltozás az ötvenes évekre elindította az Alpok gleccsereinek olvadását, amely tovább gyorsult az elmúlt 20 évben.

Tanulmánya végén Reinhard Böhm azt a következtetést vonta le, hogy az elkövetkező években egyre enyhébb telekre számíthatunk. Ezt támasztják alá az idén ősszel tapasztalt rekordhőmérsékletek.

Mindez kihat a téli sportokra is, mert Svájcban, vagy Ausztriában ilyen melegben még hóágyúval sem lehet havat varázsolni a zöldellő sípályákra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást