A román kormány nem tudja elkölteni az ország pénzét

InfoRádió / MTI
2006. december 4. 13:43
A román kormány képtelen elkölteni a rendelkezésére álló pénzeket. Az első tíz hónapban 6,87 milliárd lej, azaz 513,8 milliárd forint, a román GDP 2,04 százalékának megfelelő többlet keletkezett az államháztartási mérlegben - jelentette be a román pénzügyminisztérium hétfőn. Pedig 2,5 százalékos hiányt terveztek.

A többlet oka egyrészt az adóbevételek növekedésében keresendő, a sokféle adó-emelés, illetve a felgyorsult gazdasági növekedés miatt ugyanis annak ellenére megnövekedtek az adóbevételek, hogy a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból az egykulcsos rendszer bevezetése óta kevesebb pénz folyt be.

Ráadásul a kiadási célokat sem sikerült teljesíteni, a rossz szervezettség miatt - indokolta a pozitív mérleget a román szaktárca.

A román kormány az idei évre eredetileg 0,5 százalékos GDP-arányos hiányt tervezett, de a célszámot az év során négyszer emelték, egészen 2,5 százalékig, hogy finanszírozni tudják a betervezett infrastrukturális beruházásokat.

Az októberben elkészült, jövő évi költségvetési terv szerint az államháztartási hiánycél jövőre a GDP 2,8 százaléka.

Románia hazai összterméke 136,9 milliárd lej (10,68 billió forint) volt a második negyedévben, reálértéken 7,8 százalékkal több a tavalyi második negyedévinél.

A növekedés jócskán felgyorsult: az idei első negyedévben 6,9 százalékos, a tavalyi második negyedben 4,5 százalékos növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest.